Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

26 de asistenţi de la Spitalul Judeţean, obligaţi să aleagă între două rele


   Spitalul Județean de Urgență este îngropat în datorii. Din cauza problemelor financiare, conducerea unității spitalicești susține că este nevoită să reducă din personalul mediu-sanitar. „Am discutat cu 26 de asistenți medicali cu vârste de pensionare, că au posibilitatea să se pensioneze la cerere, altfel, sunt obligat să fac reduceri de personal. Am discutat în comitetul director ca cei care au peste 60 de ani și au dreptul să se pensioneze să o facă la cerere. Spitalul are mari probleme financiare. În prezent, datoriile sunt de 200 de miliarde de lei vechi. Posturile le avem blocate”, spune managerul Nicolae Moise.
   Unii asistenți medicali angajați ai spitalului s-au revoltat când au aflat de posibila pensionare la cerere. Virginia Popoiu, asistentă medicală la Secția de Sterilizare, este una dintre angajatele a cărei vârstă se apropie de cea de pensionare. Aceasta ne-a spus că managerul Moise o obligă să se pensioneze, deși ea nu vrea acest lucru. „Din 31 iulie, la fiecare 2-3 zile, mă cheamă la Direcția Spitalului și îmi zice că mă dă afară, dacă nu mă pensionez. Eu am fost asistentă 25 de ani la Terapie Intensivă și acum sunt la Secția de Sterilizare. Legea asistenților medicali spune să ieșim la pensie între 63 și 65 de ani, iar eu am 61 de ani. Mai am 10 luni de plătit la CAR, dacă ies la pensie din ce mi-l plătesc? Cu ce îmi achit datoria? Dacă dreptul nostru este să ieșim la pensie la o anumită vârstă, el de ce mă forțează? Dacă mă dă afară, am de gând să îl acționez în instanță”, susține Virginia Popoiu.
   În replică, managerul Moise susține că nu obligă pe nimeni să iasă la pensie. Mai mult, acesta spune că Virginia Popoiu este singura asistentă care a avut ceva de obiectat când i s-a prezentat și posibilitatea pensionării. „Această femeie a fost sancționată de vreo 2-3 ori pe motiv de indisciplină la locul de muncă. Se ceartă cu toți. În situația ei mai sunt 26 de asistenți medicali, dar ei nu au avut nimic de obiectat. I-am spus că poate să se pensioneze la cerere, altfel sunt obligat să fac reduceri de personal că nu mai am bani. Eu nu pot să îi dau afară pe cei tineri, cu copii. Nu oblig pe nimeni să se pensioneze, dar le-am spus că au și această variantă”,  mai spune managerul Moise.

Salarii primite cu o întârziere de 5 zile

   Tot din cauza problemelor financiare, salariații Spitalului Județean și-au primit salariile cu o întârziere de cinci zile. Conducerea unității aruncă vina pe Casa de Asigurări de Sănătate, care nu face decontările serviciilor medicale la timp. Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea susține că s-au făcut viramentele pentru plata personalului, așa că ieri, angajații Spitalului Județean și-au primit salariile. „S-au deblocat banii pentru plata salariilor, iar astăzi (n.r. – ieri), angajații Spitalului Județean și-au primit salariile. Urmează ca până la finele lunii să se primească rectificarea bugetară de 5 milioane de lei, și fondul de rezervă de 700 de mii de lei. Åži, sper ca până la finele anului să mai existe și alte rectificări bugetare, care să ajute spitalul să mai scape de datorii”, susține Mihai Copaci.
   Spitalul Județean de Urgență Focșani are aproximativ 1.500 de angajați, majoritatea personal mediu-sanitar.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?