Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

10 milioane de lei mai sunt necesari pentru CATEDRALĂ


   Aproximativ zece milioane de lei este suma de care ar mai fi nevoie pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Lucrările sunt executate de societatea General Construct. Mircea Momanu, directorul societății, susține că au fost realizate cele două elemente ale turlei mari, care cântăresc aproape 200 tone, însă pentru a fi montate este nevoie de o macara de mare tonaj, care costă 60 de mii de euro, bani pe care nu-i are. Din 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat 6 milioane de lei pentru acest obiectiv.

   Aproximativ zece milioane de lei este suma de care ar mai fi nevoie pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Mircea Momanu, directorul societății General Construct SA, susține că au fost realizate cele două elemente ale turlei mari, care cântăresc aproape 200 tone, însă pentru a fi montate este nevoie de o macara de mare tonaj, care costă 60 de mii de euro, bani pe care însă nu-i are. „Am reușit să realizăm tamburul și octagonul la cele două elemente metalice care alcătuiesc turla mare. Însă pentru că tamburul cântărește 100 de tone, iar octagonul peste 60 de tone, avem nevoie de o macara specială de 1200 tone forță care să ridice cele două piese, însă această operațiune costă 60 de mii de euro, bani pe care nu-i avem”, a afirmat Mircea Momanu.
   Acesta susține că pentru finalizarea lucrărilor la catedrală, exclusiv picturi, mai este nevoie de aproximativ 10 milioane de lei. „Din calculele noastre, pentru lucrările interioare și exterioare, în afară de picturi, ce trebuie făcute de acum încolo, mai este nevoie de aproximativ 10 milioane de lei”, a afirmat Mircea Momanu.
   Preotul paroh Florentin Răuță spune că întreaga construcție a Catedralei a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Marian Oprișan, care a susținut necondiționat acest proiect. „Tot ce am realizat până acum la Catedrala Ortodoxă «Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva», din Focșani, a fost posibil cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Dânsul a sprijinit de la început acest proiect care înseamnă construirea unei catedrale ortodoxe în municipiul Focșani. Suntem convinși că numai cu sprijinul președintelui Marian Oprișan vom reuși să finalizăm lucrările la Catedrala Ortodoxă”, a arătat și preotul paroh Florentin Răuță.

450 tone de metal și 1100 mc de cărămidă vor fi folosite la Catedrală

   Directorul societății General Construct SA Focșani, a precizat că la catedrală vor fi folosite în total 450 tone de metal, 1.100 metri cubi de cărămidă, 1.300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură. „Turla mare este făcută din 200 tone de metal, iar fiecare din cele două turle mici este făcută din 60 de tone de metal. La cele trei turle se mai adaugă acoperișul, iar în total este vorba de 450 tone de metal. Pentru construirea Catedralei Ortodoxe «Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva» s-au mai folosit 1.100 metrei cubi de cărămidă, 1.300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură”, a mai spus Mircea Momanu.
   El a precizat că la lucrările mai sus menționate se mai adaugă lucrări de tencuială, pardoseli, canalizare, alimentare cu apă și iluminat electric.

Proiect demarat la inițiativa lui Marian Oprișan

   Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea pedelistă, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ. Lucrările la Catedrală au fost reluate în 2008. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean  Vrancea a alocat șase milioane de lei pentru lucrări. „Catedrala o s-o terminăm pentru că asta a fost înțelegerea pe care am avut-o cu Prea Fericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României. Eu mă țin de cuvînt și îmi duc promisiunile pînă la capăt”, a declarat Marian Oprișan.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?