Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO! Directorii de școli numiți POLITIC, acuzați că nu se implică în rezolvarea problemelor din unitățile de învățământ

 

Câteva zile ne mai despart de momentul în care elevii se vor întoarce în băncile școlilor, noul an școlar urmând a debuta luni, 13 septembrie. Cât de pregătite sunt unitățile de învățământ din Focșani a arătat ieri primarul Cristi Valentin Misăilă, în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că din partea municipalității există interes. Totul este să fie o bună colaborare, iar directorii din unitățile de învățământ să își ia în serios rolul. „Primăria a acordat o atenție deosebită infrastructrii școlare și alocării tuturor sumelor necesare pentru pregătirea începutului de an școlar. Un an școlar care de această dată sperăm să fie fără restricții, copiii să poată veni fizic la școală și să reușim să le oferim condițiile cele mai bune”, a subliniat edilul municipiului.

Acesta le-a atras încă o dată atenția directorilor unităților de învățământ din municipiu că trebuie să se pregătească temeinic pentru atunci când „va suna clopoțelul”, în condițiile în care banii alocați de Primăria Focșani nu au fost nici acum folosiți în totalitate. Primăria Focșani a acordat o atenție deosebită infrastructurii școlare în general și pentru alocarea sumelor necesare începutului de an școlar. De aceea am vrut să ne vedem, pentru a putea să facem o retrospectivă a tot ceea ce înseamnă noul an școlar 2021 – 2022, un an școlar care sperăm noi să fie fără restricții, copiii să poată veni fizic la școală și să reușim să le oferim condițiile cele mai bune pentru a învăța fiind prezenți în colectivul fiecărei școli și să aibă cele mai bune rezultate. Însă vreau să fac și un apel către toți directorii, mai ales că în această perioadă foarte multe școli din municipiul Focșani au o conducere nouă. Prin hotărârile luate de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea au fost foarte mulți directori numiți în funcție. Din acest motiv vreau încă odată să fac apel, să dea o importanță deosebită utilizării fondurilor alocate. Dumnealor (directorii – n.r.) solicită foarte multe fonduri și am o situație.

Din păcate nu stăm foarte bine. Din 1,094 milioane de lei alocați în luna mai a.c., iată că de abia au angajat sume de 92 de mii de lei, iar plăți au efectuat de 84 de mii de lei, ceea ce denotă că sumele alocate prin bugetul municipiului Focșani către toate unitățile de învățământ nu au fost cheltuite. Fac apel către directori să se concentreze și asupra administrării, pentru că înainte de toate procesul educațional depinde extraordinar de mult de infrastructură și de condițiile oferite elevilor. Aceste sume au fost alocate tocmai pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiții de a învăța, a atras atenția Cristi Misăilă. Aceasta în condițiile în care, la nivel declarativ, directorii au asigurat în timpul ultimei întâlniri cu primarul Misăilă că au tot ce le trebuie, inclusiv pe partea de igienizare și dotarea cu materiale sanitare.Dacă dumnealor consideră că nu au suficiente fonduri, să solicite, pentru a acoperi necesarul, a mai spus primarul municipiului.

Pe de altă parte, edilul municipiului a asigurat că primăria continuă investițiile în unitățile de învățământ. Astfel, o serie de unități școlare sunt în curs de reabilitare, pe lângă investițiile deja finalizate cu fonduri europene. Micuții din 12 grădinițe au locuri noi de joacă, pe lângă cele 4 din municipiu, iar în acest moment se lucrează la proiectul tehnic pentru încă 14. Cât de curând, și copiii de la Grădinița 18 se vor putea muta „în casă nouă”, în timp ce elevii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” ar putea păși în noul imobil cel târziu luna viitoare. Legat de Liceul de Artă, Cristi Misăilă a subliniat că, pentru a se pune la punct, unitatea de învățământavea posibilitatea încă din 10 mai să facă achiziția mobilierului pentru a putea să se mute în noua clădire. „Lucrările la noua clădire, din păcate, au fost sistate pe perioada verii din cauza sistării bugetului. Și iată că nu am putut să finalizăm până la începerea noului an școlar lucrările la clădirea cea nouă. Din păcate au fost niște neconcordanțe și poate că și neimplicarea totală a conducerii liceului a adus la acest aspect, anume neachiziționarea mobilierului necesar. Sperăm ca până la sfârșitul acestei luni, cel mai târziu până la jumătatea lunii octombrie, să se poată muta și Liceul de Artă „Gh. Tatarascu” în noua clădire”, a asigurat Cristi Misăilă.

O veste bună, în ceea ce privește creșele, e legată de o investiție viitoare. Astfel, primarul municipiului a dezvăluit că primăria a depus o cerere la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru finanțarea construirii unei creșe.După cum bine știți, noi suntem într-o continuă acțiune de atragere de fonduri europene pentru continuarea investiților. Am reabilitat Școala „Duiliu Zamfirescu”, Școala „Ion Basgan”, cantina și internatul Colegiului „Gheorghe Asachi”, se lucrează la cantina Colegiului „Valeriu D. Cotea”, se lucrează la reabilitarea Școlii „Anghel Saligny”. Și aici este o problemă, în sensul că mulți dintre elevi vor fi obligați să facă cursurile la „vecini”, la Liceul „Gheorghe Asachi”. Vreau să mulțumesc atât conducerii Școli „Anghel Saligny”, cât și conducerii Liceul „Gheorghe Asachi” că au înțeles și și-au unit forțele pentru a le putea oferi elevilor de la Școala nr. 5 condiții pentru a putea începe noul an școlar. De asemenea, mulțumesc și părinților pentru înțelegerea de care dau dovadă.

Se lucrează în continuare și la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, sperăm ca până anul viitor să fie finalizate aceste lucrări. Totodată, a fost desemnată firma câștigătoare pentru reabilitarea și extinderea Creșei nr. 7. Vom demara lucrările și la Grădinița nr. 16 și sperăm să finalizăm cât mai curând lucrările la Grădinița nr. 18. Și acolo avem o problemă cu ceea ce înseamnă achiziția mobilierului și a dotărilor necesare, dar sperăm ca până la sfârșitul lunii octombrie a.c. să avem toate dotările necesare pentru desfășurarea activităților în bune condiții, a mai spus primarul municipiului.

Sursa foto: Digi 24

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?