Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Târg de manuale şi culegeri, în curtea Colegiului „Unirea“


   Absolvenții Colegiului Național „Unirea” din Focșani organizează, zilele acestea, un târg inedit de carte, chiar în curtea unității de învățământ. Tinerii au improvizat standuri, unde comercializează culegeri și manuale după care au învățat în anii trecuți, care acum le-ar fi de folos colegilor mai mici. Oferta este atractivă, având în vedere că prețurile practicate sunt cu mult mai mici decât cele de librării, de exemplu.

   Absolvenții Colegiului Național „Unirea” din Focșani, acum studenți, își vând manualele din liceu, chiar în curtea unității de învățământ, unde au amenajat standuri. Iar pentru a nu se întoarce cu „marfa” acasă, sunt dispuși să mai și lase la prețuri.
   Profiturile nu sunt prea mari, dar sunt suficiente pentru o ieșire cu foștii colegi la un suc. Pe lângă acestea, plăcerea de a se întoarce în școala în care au învățat este imensă. „În fiecare an venim și vindem cărți, mai facem un ban. Am terminat clasa a XII-a și nu mai am ce face cu ele. Prețurile sunt variabile și cu mult mai ieftine față de cele inițiale. Ieri vindeam cu 20 de lei cartea și astăzi mențin cam aceleași prețuri, dar am mai și scăzut la 15 lei astăzi. Mai scumpe sunt culegerile de medicină la 30, 35 lei. Au fost cumpărători, am vândut cărți de chimie, română, dar și altele. Oricum, încă nu au hotărât toți profesorii pentru toate clasele manualele, așadar încă mai așteptăm ca elevii să fie informați de cadrele didactice, iar apoi să vină să cumpere manualele de la noi. Cred că până vineri voi veni să vând toate manualele de care nu am nevoie. Cu banii câștigați, o să mai ies la un suc sau îi folosesc eu la ceva”, a spus Ionuț Åžtefan, absolvent al Colegiului Național „Unirea”, acum student la Facultatea de Medicină Dentară din București.
   Chiar dacă pentru unii absolvenți comerțul cu cărți este mai mult pentru distracție, există elevi care chiar încearcă să facă o mică afacere din asta. Pe Daniel l-am cunoscut la acest târg inedit de carte. Încerca, la fel ca toți ceilalți colegi ai săi, să vândă cărțile care acum nu îi mai sunt necesare, dar despre care este convins că vor fi de folos altor elevi. El a reușit să strângă suficienți bani pentru a pleca acasă, la părinții săi, în Republica Moldova. „Vând manualele pentru că am nevoie să ajung acasă, în Republica Moldova. Din vânzarea cărților mi-au ieșit 100 de lei. Deja am bani de drum și sunt fericit. Prețurile variză de la 10 la 25 de lei. Dar le-aș da și pe fiecare cu 10 lei, doar să scap de ele”, a spus Daniel.

Elevii, atrași de prețurile mici

   Târgul de carte improvizat în curtea Colegiului Național „Unirea” i-a atras pe vânătorii de chilipiruri. Liceeni spun că preferă să achiziționeze manuale și culegeri de la foști colegi pentru că sunt mai ieftine decât cele din magazine. În plus, manualele sunt bine îngrijite și pot fi folosite la fel de bine și de ei, și de ce nu, în toamna anului viitor le pot scoate la rândul lor la vânzare. „Este genială ideea celor care au organizat acest târg de carte. Marea majoritate a cărților sunt îngrijite. Acum nu știm de ce, dacă nu au citit deloc de pe ele sau dacă avut grijă de ele. Mi-am cumpărat majoritatea manualelor de la ei pentru că mi s-a părut avantajos prețul. Mi-am cumpărat strictul necesar, manualele de română, istorie, psihologie și engleză, dar mi-am luat și cărți pentru Bac. Cred că m-a ajuns în jur de 150 lei, iar dacă le-aș fi cumpărat de la librărie, m-ar fi ajuns 250 lei”, a spus Cristina Lazăr, elevă în clasa a XII-a.
   Astfel de târguri de carte, organizate de foști absolvenți, sunt și la alte unități de învățământ din județ.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?