Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Nivelul coplăţii, redus la jumătate


   Suma care va fi percepută pacienților pentru serviciile medicale primite s-a micșorat semnificativ în urma discuțiilor purtate cu organizațiile din mediul sanitar. Reprezentanții colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociațiilor de pacienți și sindicatelor din sănătate au căzut de acord, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ca nivelul coplății să se înjumătățească.
  Proiectul de hotărâre emis în urma discuțiilor a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, la transparență decizională, până pe 9 octombrie. În vigoare va intra abia după ce va publicat în Monitorul Oficial.
   Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, este de părere că scăderea nivelului coplății este un lucru foarte bun, mai ales pentru pacienți. Acesta consideră că introducerea coplății va duce la o finanțare mai bună a sistemului sanitar.
   Potrivit proiectului de hotărâre, domeniile în care se încasează coplata sunt: asistență medicală primară; asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică și balneologie, planificare familială și acupunctură; asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice; asistență medicală spitalicească. Astfel, pentru consultațiile la medicul de familie se vor percepe 2-3 lei, pentru consultațiile la medicul specialist în ambulatoriu de specialitate nivelul minim al coplății stabilit este de 3 – 4 lei /consultație, pentru acupunctură se vor plăti 5 lei, pentru analize medicale de laborator între 2 și 10 lei, pentru serviciile de radiologie, imagistică medicală și explorări funcționale: câte 2 lei pentru biletul de trimitere, iar pentru  investigațiile paraclinice de înaltă performanță: RMN: 50-75 lei, CT: 30-50 de lei, angiografie – 25 lei, scintigrafie – 30 de lei; iar pentru ziua de spitalizare se vor plăti între 10-40 lei/zi, in funcție de clasificarea spitalului.

Categorii scutite de coplată

   Există câteva categorii care vor fi scutite de coplată. Este vorba de persoanele cu venituri numai din pensie de până la 740 lei/lună, copiii cu vârste până la 18 ani, tinerii de până la 26 de ani fără venituri, dar nu mai mult de trei luni, precum și studenții, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, dar numai pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse. De asemenea, femeile însărcinate și lăuzele vor fi scutite de coplată pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii.
   După negocieri, s-a mai stabilit că nu se percepe coplată nici pentru primul serviciu medical/trimestru în cazul bolnavilor cu afecțiuni cronice și nici pentru efectuarea controlului medical anual pentru prevenirea bolilor cu consecințe majore în morbiditate și mortalitate. Coplata nu se va aplica serviciilor medicale de urgență

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?