Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Sindicatele îşi cer drepturile amputate de pedelişti


   Sindicatele și organizațiile neguvernamentale vor să își redobândească o parte din drepturile tăiate de pedeliști prin actuala Lege a Dialogului Social. Aceasta a fost asumată de fostul guvern pedelist condus de Emil Boc și a avut ca unic scop destructurarea sindicatelor din sectorul bugetar pentru a evita o opoziție puternică la tăierile de salarii din ultimii ani.


   Propunerile sindicatelor, ONG-urilor și patronatelor pentru modificarea Legii Dialogului Social au fost făcute publice, sâmbătă, la prezentarea sintezei audierii publice cu tema „Dezvoltarea dialogului social și implicarea ONG-urilor” organizată de Coaliția ESOL 62 la Casa de cultură a sindicatelor „Leopoldina Bălănuță” din Focșani. Documentația a fost întocmită de Comisia de experți condusă de Nela Puiu, de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.
   Conform documentului prezentat, una dintre propuneri se referă la participarea sindicatelor la ședințele consiliilor de administrație. „Angajatorii vor invita delegații desemnați de organizațiilor sindicale reprezentative să participe în consiliile de administrație sau în alte organe asimilate acestora, la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv”, se arată în propunerea de modificare a articolului 30 din Legea Dialogului Social.
O altă modificare, probabil că cea mai importantă, se referă la reprezentativitatea organizațiilor sindicale. „Sunt reprezentative la nivel de unitate sindicatele care: au statut legal de organizație sindicală; numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puțin o treime din numărul salariaților unității sau sunt afiliate la o federație sindicală reprezentativă”, se arată în propunerea de modificare a articolului 51.
   O altă propunere de modificare se referă la reintroducerea obligației de a se negocia contractul colectiv de muncă. „Contractele colective de muncă se negociază la nivel de unități, grupuri de unități, sectoare de activitate și național”, prevede propunerea de modificare prezentată de sindicate.
   Referitor la reprezentarea ONG-urilor, comisia de experți a identificat două soluții, respectiv trecerea de la reprezentativitatea independentă la reprezentativitatea variabilă, dependentă de scopul și natura problemei, în dezbatere precum și perfectarea unui mecanism de alegere prin vot și nu prin numire.
Sindicatele au mai propus ca, pentru o mai bună protecție a membrilor aleși în organele de conducere ale sindicatelor, legea Dialogului Social să fie modificată în sensul că „în timpul mandatului și în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanților aleși sau numiți în organele de conducere executive ale organizațiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor sau pentru necorespundere profesională, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizației sindicale”.
   Nu în ultimul rând, sindicatele vor ca „cererile și actele de procedură ale organizațiilor sindicale în fața instanțelor judecătorești sau actele de procedură întocmite pentru acestea sunt scutite de taxă de timbru”. „Acest raport sinteză va fi înaintat către Academia de Advocacy în vederea introducerea acestor modificări în proiectul de act normativ care va modifica Legea Dialogului Social”, a explicat Vasile Grădinaru, membru al Coaliției ESOL 62.
   Această Coaliție este constituită din reprezentanți ai sindicatelor din administrația locală din Vrancea și Brăila, sindicatului „Educația” Galați, a patronatului UGIR Focșani și UGIR București, iar dezbaterea și prezentarea propunerilor de modificări legislative au avut loc cu sprijinul Filialei Vrancea a C.N.S. „Cartel ALFA” și BNS, a Sindicatului Liber „Educația” Galați și asociației Pro-Democrația filiala Brăila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?