Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Poliţia a rămas din 20 iunie fără baza de date


   Poliția a rămas din 20 iunie fără baza de date, întrucât cele două programe folosite pentru recunoașterea facială și identificarea amprentelor suspecților nu mai funcționează din cauza unor probleme tehnice, verificările fiind astfel îngreunate întrucât amprentele suspecților sunt comparate manual.
   Programele Imagetrak și AFIS 2000, folosite de criminaliști pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai funcționează din 20 iunie, când a apărut o defecțiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediată.
   Potrivit reprezentanților Poliției, a fost făcută achiziția pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiștii lucrează la remedierea problemelor. În lipsa celor două programe, polițiștii sunt nevoiți să compare manual fișele vechi cu probele pe care le găsesc la fața locului în urma unei anchete, ceea ce îngreunează procedura.
   Åžeful Institutului de Criminalistică din IGPR, Gabriel Å¢îru, a declarat, joi, că s-a luat legătura cu specialiștii firmei care a produs sistemul de comparare a datelor folosit de Poliția Română, pentru remedierea defecțiunilor, și au fost deja achiziționate câteva piese, rămânând problema de soft. Comisarul șef Gabriel Å¢âru a precizat că instituția este în procedură de achiziție a serviciilor și se negociază cu firma de soft.
   Ministrul de Interne, Mircea Dușa, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că sistemele de comparare a datelor Poliției nu aveau asigurată mentenanța, întrucât contractele erau expirate, iar la rectificare s-au alocat bani pentru aceste servicii și astăzi vor fi negocieri pentru încheierea contractelor.
Programul Imagetrak este cea mai complexă bază de date a Poliției Române și conține datele particulare ale tuturor suspecților înregistrați la nivel național, respectiv înălțime, greutate, culoarea ochilor, a părului și semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
   Programul AFIS 2000 este o bază de date care conține amprentele și fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?