Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Topul celor mai ameninţate specii de pe Terra


   Topul 100 al celor mai amenințate specii de pe Terra, potrivit unui inventar biologic actualizat, a fost publicat marți de Zoological Society of London (ZSL). Cameleonul „Calumma tarzan” din Madagascar, becațina-spatulă și rinocerul de Java se regăsesc în Top. Această listă, alcătuită de 8.000 de oameni de știință din Comisia pentru supraviețuirea speciilor din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), a fost dată publicității în orașul Jeju din Coreea de Sud, unde este organizat în perioada 6-15 septembrie congresul mondial al UICN.
   Specia de broască țestoasă „Rafetus swinhoei”, din care mai trăiesc doar patru exemplare, se află pe primul loc în acest top. Locul al doilea este ocupat de „Zaglossus attenboroughi”, o specie de echidne (mamifer al cărui corp este acoperit cu spini) din Papua indoneziană. Specialiștii de la ZSL au recenzat numeroase specii în pericol de dispariție din 48 de țări, provenind în majoritate din Asia și Africa. „Toate speciile de pe această listă sunt unice și de neînlocuit. Dacă ele dispar, nimic nu va putea să le aducă înapoi. Dar, dacă acționăm imediat, putem să le oferim o șansă pentru a supraviețui”, a declarat Ellen Butcher, coautoare a acestui raport.
   Eforturile de conservare dau mereu roade, a adăugat Butcher, evocând cazul calului Przewalski și al balenei cu cocoașă. Potrivit UICN, aproximativ o treime din cele 63.837 de specii existente ce au fost analizate riscă să dispară pe termen mediu sau lung, din cauza dispariției habitatelor, a încălzirii globale și a vânătorii.
   Dintre aceste specii, sunt amenințate cu dispariția 41% dintre speciile de amfibieni, 33% din recifele de corali, 25% din speciile de mamifere, 20% din speciile de plante și 13% din speciile de păsări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?