Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

De ce atracţia între prieteni este, de fapt, o povară


   Un studiu al cercetărilor americani pune într-o lumină nouă o  problemă dezbătută în repetate rânduri: prietenia cu o persoană de sex opus, posibil considerată benefică pentru o relație amoroasă, este, de fapt, o povară pentru majoritatea oamenilor. Dintre respondenții studiului, 32 la sută au fost de părere că atracția față de prieteni i-a costat scump, în timp ce doar șase la sută dintre ei au spus că le-a adus beneficii.
   Rezultatele au arătat, de asemenea, că femeile sunt mai predispuse decât bărbații la o părere negativă asupra atracției față de prietenii de sex opus. 47 la sută dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani au descris atracția ca fiind un dezavantaj într-o prietenie cu cineva de sex opus, părere care a fost împărțită de 22 la sută dintre bărbații de aceeași vârstă.
   Studiul a relevat și că prieteniile între persoane de sex opus ar putea pune în pericol relațiile amoroase. 38 la sută dintre femei și 25 la sută dintre bărbați, în ambele cazuri cu vârstele între 27 și 50 de ani, au spus că gelozia partenerului de viață este unul dintre aspectele care îngreunează menținerea unei prietenii cu cineva de sex opus. În plus, odată cu creșterea atracției respondenților pentru prietenul în cauză, scade nivelul de satisfacție față de actuala relație amoroasă, au spus cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Eau Claire.
   Într-un alt studiu, 88 de bărbați și de femei de aproximativ 20 de ani, care au venit la laborator însoțiți de câte un prieten de sex opus, au fost chestionați, pe perechi, în legătură cu relațiile lor de prietenie. Fiecare participant a trebuit să își clasifice nivelul de atracție față de prietenul său pe o scară de la 1 la 9. Valorile medii s-au situat la valoarea 5, la ceea ce au ales bărbații față de femei, și la 4 în cazul femeilor față de bărbați. „Strategiile de împerechere ar putea influența implicarea oamenilor în prieteniile de sex opus, așa cum sentimentele oamenilor față de indivizii de același sex pot afecta, fără intenție, relațiile în care intenția conștientă este de natură platonică”, au spus atunci cercetătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?