Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Putoarea din Focşani: între „ba da“ şi „ba nu“


   Comisarii Gărzii de Mediu încă se mai chinuie să stabilească din cauza cărei societăți comerciale puțea aerul inspirat de focșăneni, în urmă cu câteva săptămâni.  Ei susțin că mirosul vine de la Premium Porc, dar reprezentanții danezi ai societății dau asigurări că putoarea nu a fost emanată de crescătoria lor de porci.
   Prefectura Vrancea a cerut Gărzii de Mediu un raport complet, în care să se precizeze sursa mirosului și măsurile aplicate pentru evitarea unor astfel de situații  pe viitor. Raportul a fost prezentat, ieri, de prefectul Cătălin Popescu, potrivit căruia a fost vorba de o neglijență, de un accident.
   Comisarul de la Garda de Mediu Stan Åžerban susține că a controlat, în această săptămână, opt societăți comerciale, pentru a identifica sursa putorii. „La majoritatea dintre societățile controlate lucrurile sunt în regulă. La Premium Porc a fost identificată o membrană spartă la o lagună. Am stabilit măsuri de reparații la membrana cu probleme. De asemenea, ei au folosit o veche stație de depozitare a dejecțiilor, a fostului Suintest. Vom vedea cum acționează în continuare și dacă mai apar astfel de situații, vom aplica și sancțiuni financiare”, a declarat Stan Åžerban.
   Pentru putoarea care i-a determinat pe unii focșăneni să depună reclamație la Garda de Mediu, au fost aplicate doar două avertismente, săptămâna trecută. Pentru că o singură faptă nu poate fi sancționată de două ori, săptămâna aceasta Premium Porc nu a mai primit nicio sancțiune. Conducerea societății susține că mirosul vine de oriunde altundeva, nu de la ei. „De această dată mirosul nu a provenit de la noi. Poate accidental se transmite o parte din mirosul specific activității. Se poate să fie miros la Golești, dar de data aceasta au fost reclamații din Focșani. Avem o membrană fisurată și ca urmare a fisurii a apărut o băltire pe câțiva metri pătrați, fapt constatat la ultima verificare de săptămâna trecută. În prezent lucrăm să o reparăm”, ne-a declarat reprezentantul conducerii Premium Porc.
   Acesta a adăugat că după controalele făcute de Gardă, Agenția pentru Protecția Mediului și Serviciul de Gospodărire a Apelor, vechea stație de epurare a Suintest a fost igienizată. Așadar, dacă Garda de Mediu spune că miroase de la Premium Porc, iar Premium Porc susține că nu de la ei vine putoarea, deducem că focșănenii vor mai mirosi dejecții și în zilele care urmează.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?