Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Focşănenii nu vor plăti mai mult la căldură în această iarnă


   Prefectura Vrancea a decis că Hotărârea Consiliului Local prin care a fost majorat prețul gigacaloriei de la 376,57 de lei la 418,91 de lei, adoptată în iulie, este legală, deoarece s-a ținut cont de rata inflației din ultimii ani. Cu toate acestea, populația nu va plăti mai mult, prețul de facturare rămânând la 285 de lei.  Directorul general interimar al ENET, Mariean Vișan, și viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula, au discutat cu prefectul Cătălin Popescu motivele care au stat la baza luării unei astfel de decizii. „Creșterea prețului gigacaloriei a fost realizată conform legislației, ținând cont de rata inflației din ultimii ani, însă nu se va reflecta în prețul de facturare, cel plătit de populație. Focșănenii vor avea în continuare o gigacalorie de 285 de lei, iar diferența va fi asigurată de Primărie”, ne-a declarat viceprimarul Gabriel Necula.
   Directorul societății de termoficare, Mariean Vișan, a explicat că decizia de majorare a prețului final a fost luată ca urmare a faptului că prețul gigacaloriei nu a mai fost corelat cu inflația din iulie 2010. „Majorarea nu va fi regăsită în prețul de facturare la populație. Diferența dintre prețul de producție, transport, distribuție și furnizare și prețul de facturare la populație este suportată de Consiliul Local prin subvenție. Prefectura a cerut lămuriri cu privire la legalitatea solicitării de majorare de la 376,57 la 418,91 lei gigacaloria. Este vorba despre corelarea cu inflația, corelare care nu a mai fost făcută din iulie 2010”, a dat asigurări Mariean Vișan.
   Discuțiile dintre reprezentanții municipalității, ENET și Prefectură erau necesare, pentru ca furnizorul de agent termic să poată emite facturile în baza noului tarif, majorat cu 42,32 lei pentru o gigacalorie. Prețul întreg, adică cel de 418,91 de lei/Gcal, este plătit integral numai de societățile comerciale care nu beneficiază nici de subvenție și nici de ajutor de la bugetul de stat sau bugetul local. Cei peste 17.000 de focșăneni racordați la sistemul centralizat plătesc 285 de lei/Gcal. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?