Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Strătănoiu şi Niţică, în faţa instanţei de recurs


   Nelu Nițică și Vasilică Strătănoiu vor fi prezenți, astăzi, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Galați, în dosarul în care au atacat cu recurs decizia magistraților Tribunalului Vrancea de a-i aresta preventiv. Cei doi sunt acuzați de fraudarea fondurilor europene acordate prin intermediul APIA, Obștii de Moșneni Tulnici.
   Vasilică Strătănoiu este suspectat că a întocmit în fals situații de lucrări pe care le-a prezentat Obștii, încasând suma de 144.000 lei. Din această sumă a virat 35.000 de lei altei societăți, care i-a remis documente ce reprezentau curățatul de pășuni, pe circa 150 de hectare, la Lepșa. Restul banilor și i-ar fi însușit.
   Nelu Nițică ar fi cel care ar fi făcut lucrările și ar fi emis facturi în favoarea unei societăți pentru lucrări de întreținere pășuni, ajutând la diminuarea profitului impozabil al agentului economic și la disimularea adevăratei naturi a provenienței sumelor de bani obținute cu titlu de plată pentru facturi emise de Obștea de Moșneni Tulnici. Anchetatorii susțin că facturile nu au avut la bază derularea unor relații comerciale reale, iar învinuitul a refuzat să prezinte documentele financiar-contabile motivând că le-a pierdut.
   Cel mai probabil, săptămâna aceasta se va judeca, la aceeași instanță gălățeană, și recursul procurorilor împotriva hotărârii de cercetare în stare de libertate a pedelistului Alin Olteanu, actualul șef al Obștii, și a lui Costel Nicoară, fostul șef. Procurorii așteaptă motivarea hotărârii de către judecători, pentru a putea întocmi motivele de recurs.
   Verificările efectuate în dosarul fraudării Obștii de Moșneni Tulnici au scos la iveală modul în care firmele pedeliștilor din comună au căpușat cel mai mare proprietar de pădure din Vrancea. În afacerile ilegale sunt implicate firme care aparțin unor pedeliști din localitate. Anchetatorii au descoperit că firmele au facturat fictiv mii de ore de muncă la lucrările de curățenie a pășunilor, lucrări plătite din bani europeni.
   Surse apropiate anchetei au arătat că, în urma verificării documentelor, conducerea Obștii a încheiat contracte cu mai multe societăți comerciale în perioada 1 septembrie 2011-31 mai 2012, în valoare totală de 1.019.200 lei (peste 10 miliarde lei vechi). Aceste societăți aparțin unor membri ai Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici și familiilor acestora.
   Anchetatorii spun că, în urma verificărilor, a reieșit că societățile respective, în baza unor facturi false, ar fi încasat sume considerabile deși nu au făcut lucrările în teren.
 

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?