Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

N-au plătit impozitele, li s-au suspendat ajutoarele


   Din cei 679 de beneficiari de ajutor social din județul nostru, ale căror drepturi au fost suspendate încă din luna februarie din cauză că nu și-au plătit impozitele și taxele locale, doar 330 au reușit ca în termen de cinci luni să scape de respectivele datorii și să reintre în posesia lunară a ajutorului. În topul datornicilor se situau, conform statisticii din februarie a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, beneficiarii din Homocea (200), Mărășești (100), Năruja (69) și Adjud (53), urmați de cei din Slobozia Bradului (45), Sihlea (43), Poiana Cristei (30) și Ciorăști (16). La coada listei cu datorii la bugetul de stat figurau beneficiarii din Garoafa, Jariștea, Tâmboiești, Vânători și Vidra (cu câte 2 datornici), și câte un singur beneficiar din Andreiașu de Jos, Boghești, Broșteni, Chiojdeni, Gugești, Milcovul, Păunești, Popești și Vrâncioaia.
   În județul nostru, trăiesc din banii încasați ca ajutor social în medie 5000 de persoane/familii, lunar. Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referință (ISR), care este, actualmente, de 500 de lei. În funcție de acesta, cuantumul venitului minim garantat este de 125 lei pentru persoana singură, 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane, 313 lei pentru cele cu trei membri, 390 lei pentru familiile formate din patru persoane și 462 lei pentru cele formate din cinci persoane. Pentru fiecare altă persoană care face parte din familie, peste numărul de cinci, se adaugă câte 31 de lei.
   Cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelurile amintite mai sus, și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. „La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale, cu excepția burselor de studiu și a burselor sociale și a spijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială «Bani de liceu»”, prevede legea. Totodată, în cazul familiei sau persoanei singure care locuiește împreună cu alte familii/persoane singure, și contribuie împreună la cumpărarea/realizarea unor bunuri și a unor venituri din valorificarea acestora, ori la consumul acestora, la stabilirea cuantumului ajutorului social se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii, cât și partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete realizate în comun de persoanele din gospodărie.

Obligațiile beneficiarilor de ajutor social

   Odată intrați în drepturi, beneficiarii de ajutor social trebuie să țină cont de faptul că din șase în șase luni are obligația să depună la primăria de domiciliu o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. De asemenea, lunar, ei trebuie să depună la dosar o adeverință eliberată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, din care să reiasă că se află în căutarea unui loc de muncă. Totodată, ei trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Dacă nu îndeplinesc toate aceste condiții, plus încă vreo câteva prevăzute de lege, beneficiarii de ajutor social se vor trezi cu plata acestuia suspendată.
   Începând cu anul 2012, pentru menținerea ajutorului social, beneficiarii au obligația să își achite taxele și impozitele datorate la bugetul de stat. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?