Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Alin Olteanu şi Corneliu Negru, audiaţi la Parchet


  

 

   Președintele Obștii de Moșneni Tulnici, Alin Olteanu, candidat PDL la Primăria Tulnici, consilierul județean PDL, Corneliu Negru, administratorul Trust Forest Tulnici, afaceristul Valentin Gheorghiță, membru în CA al Obștii și administrator al Nad Construct Tulnici, au dat declarații, ieri, în fața procurorilor care anchetează frauda cu fondurile europene acordate de APIA pentru întreținerea pășunilor din Tulnici.
   Alături de aceștia s-au aflat alți reprezentanți ai unor societăți comerciale care au avut încheiate contracte de prestări servicii cu Obștea. Åžapte persoane au dat ieri cu subsemnatul în fața procurorilor, după ce joia trecută 16 persoane au dat declarații, două dintre ele fiind reținute și ulterior arestate preventiv. Unul dintre membrii Consiliului de Administrație al Obștii a ajuns în arest, respectiv Vasilică Strătănoiu, administrator al firmei Montana SRL Tulnici și candidat PDL la Consiliul Local Tulnici. Alături de acesta a fost arestat Nelu Nițică, din Câmpuri, administratorul firmei Gyuliamate, care ar fi furnizat documente false unor societăți care aveau contracte de prestări servicii cu Obștea.
   Dosarul este unul mai vechi, în care se fac cercetări privind fraudarea fondurilor europene alocate prin intermediul APIA pentru curățarea pășunilor. Mai exact, APIA, ar fi virat pentru lucrările de întreținere a pășunilor, pentru o suprafață de o mie de hectare, 1.019.200 de lei. Consiliul de Administrație al Obștii de Moșneni Tulnici a încheiat contracte cu 14 societăți comerciale din Tulnici.   
   Printre acestea se află și firme ale unor membri din Consiliul de Administrație sau ale unor rude. Societățile respective, în baza unor facturi false, ar fi încasat sume considerabile. Anchetatorii spun că doar pe hârtie s-au făcut lucrările, nu și pe teren, fiind depuse însă la Obște documente false, fie facturi, fie devize. Unele firme nu aveau decât un angajat sau doi și nu ar fi putut realiza cele peste zece mii de ore de muncă, trecute în contract, în doar câteva săptămâni.
   Vasilică Strătănoiu este suspectat că a întocmit în fals situații de lucrări pe care le-a prezentat Obștii, încasând suma de 144.000 lei. Din această sumă a virat 35.000 de lei altei societăți, care i-a remis documente ce reprezentau curățatul de pășuni, pe circa 150 de hectare, la Lepșa. Restul banilor și i-ar fi însușit. Nelu Nițică ar fi cel care ar fi făcut lucrările și ar fi emis facturi în favoarea unei societăți pentru lucrări de întreținere pășuni, ajutând la diminuarea profitului impozabil al agentului economic și la disimularea adevăratei naturi a provenienței sumelor de bani obținute cu titlu de plată pentru facturi emise de Obștea de Moșneni Tulnici. Anchetatorii susțin că facturile nu au avut la bază derularea unor relații comerciale reale, iar învinuitul a refuzat să prezinte documentele financiar-contabile motivând că le-a pierdut.
   Potrivit unor surse oficiale, unii învinuiți din dosar au ales să recunoască faptele, în timp ce alții susțin o altă variantă. „Lucrările sunt făcute conform contractelor, au fost plătite și niciuna dintre părți nu a avut nimic de pierdut. Trebuie verificat în teren. Nu știm de ce ne-au chemat, ne-au spus că ni se aduc învinuiri de evaziune fiscală și fals, dar nu este nimic adevărat”, a declarat, înainte să intre la audieri, Florin Nicu Olteanu, administratorul societății comerciale Anfo 2007 SRL, fratele lui Alin Olteanu și consilier PDL în Consiliul Local Tulnici.
   Ca și joi, audierile au durat până seara târziu și vor continua și în zilele următoare. Potrivit unor surse judiciare, astăzi va fi „o zi interesantă”.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?