Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Banii încasați ilegal, restituiți pensionarilor


   Pensionarii care au pensii mai mari de 740 lei și cărora li s-a reținut ilegal, de către fostul Guvern pedelist, contribuția pentru CASS aplicată la întreaga pensie, își vor primi toți banii înapoi până în luna septembrie 2013, și nu până în decembrie, cum era prevăzut inițial, potrivit declarațiilor prim-ministrului României, Victor Ponta. 
   Sumele reținute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferența dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei și pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuție de asigurări sociale de sănătate asupra părții din pensie care depășește nivelul de 740 lei, continuă să fie restituite. Acest proces, ce a început în luna iunie a.c., va continua până când toți cei 22.405 pensionari vrânceni aflați în această situație își vor primi banii înapoi. „Procesul de restiture se va realiza până în anul 2013. Pensionarii primesc sumele respective în fiecare lună, încă din iunie”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
   Conform actului normativ emis de Guvernul Ponta, care a venit să repare nedreptatea produsă prin reținerea ilegală a CASS de către fostul guvern pedelist, pentru sumele reținute în perioada ianuarie-martie 2011, restituirea s-a realizat în tranșe lunare egale în perioada iunie-august 2012, iar pentru sumele reținute în perioada aprilie 2011- aprilie 2012, restituirea se realizează până în septembrie 2013. De menționat că sumele reținute din ianuarie 2011 și până acum, ca și contribuție la sănătate, calculate pe toată pensia, au fost și vor fi restituite în mod automat, fără să fie nevoie de depunerea vreunei cereri.
Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni. „Restituirea sumelor respective se face din oficiu, de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum și de către casele de pensii sectoriale și cele aparținând sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii”, se precizeză în actul normativ emis de Guvernul USL.
   Contribuția de 5,5% la fondul de sănătate trebuie plătită numai de pensionarii cu pensii ce depășesc 740 lei, iar procentul amintit este reținut doar la suma ce depășește pragul de 740 lei. Astfel, la o pensie de 1.000 de lei, de exemplu, se reține 5,5 la sută din 260 de lei, cât reprezintă diferența dintre pensia totală și plafonul de 740 de lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?