Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Oraşul Panciu ar putea rămâne FĂRĂ APĂ POTABILĂ


   Orașul Panciu riscă să rămână fără apă potabilă din cauza secetei, după ce doar un singur puț de captare din zona Chetroaia mai are apă. Primarul Ion Petre a declarat că s-a ajuns în această situație din cauza secetei excesive care a dus la scăderea și chiar la dispariția pânzei freatice. „Ne aflăm într-o situație foarte grea în ceea ce privește asigurarea necesarului de apă potabilă în orașul Panciu, deoarece apa a secat din majoritatea puțurilor de captare. Așa se face că din cele patru mari pompe care pompează apa din punctul Chetroaia către rezervorul din punctul Chicere mai funcționează doar una, restul neputând funcționa din cauza faptului că a scăzut pânza freatică ca urmare a secetei excesive cu care ne confruntăm”, a declarat primarul Ion Petre.
   Acesta a precizat că pentru a asigura necesarul parțial de apă, autoritățile locale au apelat la o soluție de rezervă pompând 40 % din  necesarul de apă din zona Haret-Călimănești, însă și în aceste condiții, apa curge la robinet raționalizată, patru ore dimineața și patru ore seara. „Orașul Panciu se află mai sus față de zona unde se află cele două puțuri, iar pentru a aduce apa în oraș este nevoie de pompe succesive ceea ce duce la micșorarea debitului de apă, dar și la creșterea costurilor pentru asigurarea apei potabile. Din aceste motive, apa curge doar patru ore dimineața și patru ore seara. Dacă nu plouă, riscăm să rămânem fără apă potabilă”, a spus Ion Petre.
   Primarul din Panciu a făcut un apel către locuitorii orașului să nu își mai ude grădinile pentru ca toată lumea să aibă apă potabilă. „Facem apel la populație să înțeleagă care e situația și să nu mai ude grădinile deoarece ceilalți locuitori ai orașului rămân fără apă potabilă”, a spus primarul Ion Petre. Acesta spune că o soluție de remediere a acestei probleme este ca societatea CUP SA Focșani, cea care are în administrare sistemul de alimentare cu apă, să foreze puțuri de captare a apei potabile la o adâncime mai mare. 

„Soluția este finalizarea investiției Vranceaqua”

   Contactat de reporterii noștri, directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a declarat că sunt probleme cu alimentarea cu apă a orașului Panciu din cauza secetei. Acesta a afirmat că orașul Panciu este cel mai afectat de lipsa apei potabile. „Rețeaua de alimentare cu apă în orașul Panciu merge la capacitate, dar nu este apă. Am făcut un program fracționat pe cartiere și pe ore pentru a ajunge apă la toți locuitorii orașului. Panciu este cel mai afectat oraș din acest punct de vedere. Dacă e să ne uităm și în anii din urmă vom vedea că în fiecare an aici au fost probleme”,  ne-a spus directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. Potrivit acestuia, soluția este finalizarea proiectului Vranceaqua, inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
   Vasilescu susține că se va reduce consumul după ce va ploua și asta pentru că o parte din locuitorii orașului Panciu folosesc apa pentru a uda în grădini. „Aceeași cantitate de apă era și în această primăvară și nu erau probleme. Sursele de apă sunt reduse la Panciu. Râul Åžușița nu mai are apă din zona comunei Răcoasa. Aici sunt probleme și pentru faptul că este un oraș așezat pe văi și dealuri și presiunea diferă”, ne-a mai spus directorul CUP.

Probleme în mai multe localități

   Probleme cu apa mai sunt și la Adjud și Odobești, însă numai pe timpul nopții când presiunea este scăzută. Însă, cei care locuiesc la blocuri pot fi liniștiți pentru că acestea au prioritate.
Autoritățile din Broșteni au solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea două transporturi de apă potabilă, după ce nivelul apei din cele trei fântâni din localitate a scăzut foarte mult. În zonă au fost trimise câteva transporturi cu apă care a fost împărțită localnicilor. Primarul comunei Broșteni, Ion Alanei, a declarat că cele mai mari probleme în aprovizionarea cu apă sunt în satul Broșteni unde peste 600 de persoane sunt afectate de lipsa apei, fapt pentru care s-au solicitat cele două transporturi.
   Apa a devenit o problemă stringentă și pentru locuitorii comunelor Obrejița și Păulești. Primarul Nicu Pardos a precizat că pentru a asigura cât de cât apa potabilă este nevoit să o oprească pe timp de noapte și chiar ziua uneori. Din acest motiv, nu se pot folosi dușurile și nici băile. Din estimările făcute, consumul este mult mai mare decât apa care se strânge în bazine.
   Åži în comuna Păulești sătenii primesc apă cu program, prin rotație, din cauza debitului scăzut pe care îl au izvoarele și pentru că nu mai există angajat la stațiile de alimentare cu apă. „Facem eforturi deosebite pentru a ieși din această perioadă de secetă și facem apel la populație să înțeleagă situația prin care trecem”, a declarat primarul comunei Păulești, Vasile Bratosin.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?