Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ghid pentru fentat controalele ITM (patentat de Lucica)


   Orice agent economic poate păcăli Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea cum poftește. Rețeta a patentat-o „Lucica de pe utilaj”, șefa de la Secția de Drumuri Naționale Focșani cu firma ei de rame. Sesizarea depusă de o femeie care a lucrat la Lucica Chiper „la negru” , la începutul acestei luni, nu a primit nici până azi un răspuns.


   Orice agent economic ar putea scăpa ușor de controalele inspectorilor de la ITM dacă urmează rețeta Lucicăi Chiper. Ea desfășoară activitate cu angajați fără forme legale, recunoaște acest lucru, dar ITM nu poate dovedi. Sfatul nostru pentru Lucica ar fi să se lase de firma de rame, Sanluc Serv, că tot spunea că nu prea face avere din asta și să se apuce de consultanță pentru păcălit inspectorii de muncă. Lucica Chiper nu a dat cu subsemnatul nici până azi, cu toate că desfășoară activități economice cu persoane care lucrează fără forme legale.
   Pe bună dreptate, Daniela Zahiu, o fostă angajată la Sanluc Serv, fără forme legale, scrie în sesizarea sa că se adresează Consiliului Județean și nu autorității competente, ITM, pentru că „nu m-ar băga în seamă”. Sesizarea este datată 31 iulie 2012, iar de atunci a fost sesizat și ITM și Poliția, Serviciul Economic. Nimic nu s-a întâmplat! Reporterii „Monitorul de Vrancea” au reușit să afle cum se desfășura activitatea la Sanluc Serv, însă organele statului, pline de forță doar câteodată, nu au reușit. Noi am relatat în ediția din 17 august cum au lucrat pe rând, fără forme legale, la firma Lucicăi Chiper soțul, fiica, fiul, sora, Daniela Zahiu și Grigore Costache.
   Cum reușește Lucica Chiper să se ferească de controalele ITM? Nimic mai simplu! Ea și-a luat măsuri de precauție din timp. Cunoaște bine programul de lucru al ITM, astfel că este aproape imposibil să fie prinsă. Sanluc Serv, firma de rame, este deschisă numai după ora 16.00 și până pe la 18.00. Grigore Costache, cel care face ramele, lucrează numai după-amiaza, atunci când inspectorii se retrag obosiți spre casă. Mai nou, magazinul de rame al Lucicăi Chiper a intrat în renovare.

Rețetă: se ia o firmă, oameni „la negru” și se muncește după 16.00

   Întrebată de ce nu se efectuează controale și pe la ora 17.00, Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM, ne-a lămurit. „Au fost azi (n.r. 14 august) de două ori acolo. Nu pot să-i mai întorc din drum. Au plecat și ei spre casă”, ne-a spus Botezatu. Cu alte cuvinte, dacă a bătut de 16.00, se deschide paradisul muncii „la negru”. Mai mult decât atât, Lucica a făcut o comunicare către ITM prin care a înștiințat instituția că activitatea cu angajați este suspendată. Astfel, dacă muncitori nu sunt, inspectorii ITM ce treabă ar mai avea să bată la ușa Lucicăi.
   Noi am cerut explicații conducerii ITM și am aflat cum se poate să nu fii controlat. În primul rând, când vine inspectorul ITM, muncitorul „la negru” trebuie chiar să muncească. „Degeaba se duce inspectorul, trebuie să-l găsească în activitate”, spune inspectorul șef al ITM. Dacă e în pauză de masă nu se pune, dacă nu vrea să recunoască, iar nu se pune, iar dacă întoarce spatele și pleacă, inspectorii pleacă și ei. „Legea spune că în momentul în care desfășoară activitate trebuie să îmi completeze o fișă de identificare”, mai spune Eliza. Dacă respectivul refuză, există un protocol încheiat cu Poliția prin care se fac controale încrucișate. Astfel, se repetă controlul, asta dacă angajatorul nu s-a pus în regulă între timp. Dacă mai este de găsit, polițiștii au dreptul să-l legitimeze pe muncitorul prins la lucru, dar nu-l pot obliga să spună că muncește fără forme legale. Dar, polițiștii de la economic au și ei treburile lor. Nu se pot deplasa oricând îi vine inspectorului de la ITM.
   Astfel, cele două instituții, Poliție și ITM, trebuie să-și armonizeze programul pentru a efectua un control. Dacă nu se sincronizează, ghinion! Mai mult decât atât, conform declarațiilor Elizei Botezatu, pentru o petiție există un termen de lucru de 30 de zile. Teoretic, petiția Danielei Zahiu se află în termen, însă nu pentru multe zile. Așa se face că Lucica Chiper nu își face griji pentru ea și firma ei de rame. Oamenii muncesc „la negru”, sunt plătiți sau nu, iar controalele mai vin din când în când, dar le fentăm

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?