Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Bolnavii neuropsihic din Centrul de la Jariștea nu au asistent medical


   Efectele lipsei de personal din sistemul vrâncean de asistență socială încep să se facă tot mai simțite, iar condiționarea angajării pe un post doar dacă pleacă alți șapte salariați, face tot mai dificilă îngrijirea beneficiarilor din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. La Centrul de îngrijire a persoanelor cu afecțiuni neuropsihice de la Jariștea nu este angajat decât un singur asistent medical, care nu poate asigura asistența medicală non-stop, la toți cei 30 de bolnavi. Iar la Direcția pentru Protecția Copilului, deficitul de personal care să lucreze direct cu copiii este de 20,5%. Din 2009 încoace, de când mințile opace ale celor din fostul Guvern PDL au comis Ordonanța nr. 34, peste 200 de psihologi, asistenți sociali, îngrijitori, referenți educatori, și-au dat demisia de la DGASPC și au plecat după lefuri mai bune. Acum, cei din Ministerul Muncii încearcă să repare ce-a stricat incompetența pedeliștilor, propunând deblocarea posturilor în sistemul de asistență socială.

    Cei 30 de rezidenți cu afecțiuni neuropsihice ai Centrului din Jariștea din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea nu au asigurată permanența în ceea ce privește asistența medicală. Faptul a fost semnalat redacției noastre printr-o scrisoare anonimă, în care se precizează că „aici locuiesc 30 de beneficiari cu probleme psihice. Au toate condițiile de viață: masă, educație, supraveghere dar mai puțin asistență medicală, datorită conducerii unității care a dat oamenii afară. Cititorule, pune-ți întrebarea cum este posibil ca un centru cu bolnavi neuropsihici foarte grav și periculoși, să funcționeze doar cu un singur asistent. Aici, în centru, sunt internați beneficiari cu crize de epilepsie, schizofrenie dar și cu alte boli mintale. Cu ani în urmă se asigura permanența medicală! Dar acum, asistent este paznicul”.
    Contactată de reporterii noștri, Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea, a declarat că într-adevăr, rezidenții Centrului din Jariștea beneficiază, actualmente, doar de serviciile unui singur asistent medical, care lucrează ziua. Această realitate este cauzată de celebra Ordonanță 34/ 2009 emisă de mințile opace ale fostului Guvern pedelist, care interzice angajarea pe un post în instituțiile bugetare, dacă nu pleacă șapte salariați. „Așa este, pe timp de noapte nu este asistent medical. Au fost trei posturi de asistent medical acolo. Unul s-a vacantat prin demisie iar celălalt, prin desfacerea contractului de muncă. Șeful de centru ne-a informat și am decis să suplimentăm cu încă un asistent medical, prin detașare de la Odobești, până la ocuparea prin concurs a acestor posturi. Din păcate, conform Ordonanței nr. 34/ 2009, nu avem voie să angajăm pe un post, dacă nu pleacă șapte salariați. Avem informații de la nivelul Ministerului Muncii că totuși, vor fi deblocate posturile din asistența socială”, a declarat Daniela Nicolaș.

                      Aproape 200 de salariați ai DGASPC au plecat după lefuri mai bune

    Situația de la Centrul din Jariștea nu este, din păcate, singulară. În condițiile în care specialiștii angajați în sistemul de asistență socială trebuie să presteze cât pentru trei, din cauza deficitul de personal, și să fie plătiți cu doar până la 1000 de lei lunar, foarte mulți dintre ei au ales să plece către locuri de muncă mai bine salarizate. Astfel, din 2009 încoace, de când cu nenorocita Ordonanță nr. 34, peste 200 de psihologi, asistenți sociali, îngrijitori, referenți educatori, și-au dat demisia de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea și au plecat fie în străinătate, fie în unități din mediul privat. Alții și-au pus pur și simplu diploma-n cui și s-au reorientat pe piața muncii. Acum, cei din Ministerul Muncii încearcă să repare ce-au stricat pedeliștii prin Ordonanța nr.34/ 2009, propunând deblocarea posturilor în sistemul de asistență socială. Lipsa specialiștilor în acest domeniu a ajuns să constituie, de multă vreme, un atentat la siguranța beneficiarilor, adulți, copii și bătrâni din cele mai vulnerabile categorii sociale. Rămâne de văzut, însă, câți se vor înghesui să se angajeze aici, pe salarii de mizerie care-i pot transforma pe ei înșiși în asistați.

                      Deficitul de personal afectează siguranța beneficiarilor

    Numărul salariaților DGASPC Vrancea s-a diminuat constant, după criminala   tăiere cu 25% a salariilor angajaților din sistemul bugetar legiferată de fostul Guvern PDL. Potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul general al instituției, ,,de la apariția OUG nr.34/ 2009 avem un total de 209 de încetări de contracte de muncă. O mare parte dintre toți aceștia au plecat în străinătate iar alții și-au găsit posturi în sistemul privat. Evident, ei au plecat acolo unde au considerat că pot obține salarii mai mari”.
   Directorul DGASPC Vrancea a precizat că în prezent, instituția pe care o conduce are 1043 de posturi aprobate, după normarea făcută prin HG nr.23/2010 tot de fostul Guvern PDL. Din totalul posturilor, doar 875,5 sunt și ocupate (peste 250 fiind asistenți maternali), ceea ce arată un deficit total de personal pe întreaga Direcție de 16%. Restul de 167,5 posturi vacante nu pot fi ocupate, conform legii, decât dacă pentru fiecare dintre acestea pleacă câte șapte alți salariați!
Cea mai mare lipsă de personal este în Direcția pentru Protecția Copilului, iar ceea ce este foarte grav, e că lipsesc specialiștii care să lucreze direct cu copiii. ,,Menționez că Protecția Copilului are un deficit total de personal de 20,5%, același deficit fiind și la Direcția juridică. La Direcția pentru Protecția Persoanelor cu Handicap deficitul este de 9% iar la Direcția Economică, de 4%”, a precizat Daniela Nicolaș.
    În condițiile în care desfășurarea activităților specifice, cu respectarea condițiilor minime prevăzute de legislația în vigoare, care să asigure sustenabilitatea serviciilor sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populație nu se poate face fără specialiști, deblocarea posturilor în sistemul asistenței sociale este imperios necesară. De menționat că în prezent, salariul unui specialist angajat la DGASPC nu depășește, în majoritate, 1.000 de lei, în condițiile în care acesta trebuie să muncească străduindu-se să fie, cum s-ar zice, trei în unu!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?