Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Comisarii concediaţi abuziv de la Garda Financiară vor reveni în funcţii


   Åžapte comisari concediați abuziv de la Garda Financiară în 2011, de fosta guvernare portocalie, vor reveni în funcții, după ce au câștigat procesele intentate Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Comisarii au sentințe definitive, cu soluție de anulare a actelor administrative prin care au fost eliberați din funcții și de reîncadrare pe posturi. Vor reveni în funcții comisarii Constantin Ciocîrlan, Aurel Dumitru, Cicerone Chiriac, Ionel Iancu, Nicu Tălmaciu, Costel Stan și Iulian Eduard Miron. Ieri, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului privind reorganizarea Gărzii Financiare, prin care este suplimentat numărul posturilor, tocmai pentru a fi reîncadrați în funcții acei comisari care au sentințe definitive.

   La nivelul secțiilor Gărzii Financiare din țară au fost deja pregătite posturile pentru reangajarea comisarilor disponibilizați abuziv în 2011 de fosta guvernare portocalie. Reorganizarea Gărzii Financiare este prevăzută într-o Hotărâre de Guvern publicată ieri, în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, la nivelul Gărzii Financiare sunt prevăzute 1.147 de posturi, cu 55 mai multe decât stabilea Hotărârea de Guvern aprobată de guvernul Boc în 2011.
   În ceea ce privește secția Vrancea, au obținut hotărâri definitive de reintegrare în funcții Constantin Ciocîrlan, Aurel Dumitru, Cicerone Chiriac, Ionel Iancu, Nicu Tălmaciu, care au fost dați afară prin decizia șefului secției Vrancea a Gărzii Financiare. Prin urmare, ei s-au adresat Tribunalului Vrancea.
   Prin hotărârea definitivă a magistraților Tribunalului Vrancea, a fost dispusă „reintegrarea reclamanților în funcțiile deținute anterior emiterii deciziilor și plata drepturilor salariale de care au beneficiat, începând cu 22.07.2011 până la data reintegrării efective”. Sentința este definitivă, executorie și fără somație.
   Deși ar fi trebuit să producă efecte, iar comisarii să fie repuși în funcții, decizia magistraților vrânceni nu a fost pusă în aplicare. A fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Galați de Comisariatul General al Gărzii Financiare. Constantin Ciocîrlan a precizat că prin ultima Hotărâre de Guvern, se stabilește reintegrarea în funcții a comisarilor care au obținut decizii definitive. „Avem o hotărâre definitivă a Tribunalului Vrancea prin care s-a dispus reintegrarea definitivă pe posturile deținute. Hotărârea de Guvern a fost publicată ieri, în Monitorul Oficial, și probabil că cel târziu până la 1 septembrie vom fi repuși în funcție”, a afirmat Constantin Ciocîrlan.

                     Proces câștigat la Curtea de Apel Galați
 
   Doi foști comisari ai Gărzii Financiare Vrancea, Costel Stan și Iulian Eduard Miron, au câștigat la Curtea de Apel Galați procesul intentat ANAF, ei adresându-se aceste instanțe de judecată deoarece au fost disponibilizați prin decizia a Comisariatului General. „Admite acțiunea. Anulează deciziile nr.1310/2011 și 1347/2011 emise de Garda Financiară – Comisariatul General București și dispune reintegrarea reclamanților în funcțiile anterior deținute emiterii deciziilor respective, cu plata tuturor drepturilor salariale aferente perioadei cuprinse între data eliberării din funcție și  data reintegrării efective. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în sentința magistraților gălățeni.
   În cazul celor doi, Comisariatul General al Gărzii a făcut recurs în luna iunie, iar termenul la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost stabilit tocmai pentru 22 februarie 2013. Pe de altă parte, cei doi comisari au obținut, tot la Înalta Curte de Casație și Justiție, o sentință irevocabilă privind suspendarea deciziilor de disponibilizare din funcții până la judecata pe fond a cauzei. Prin urmare, și ei trebuie reîncadrați în funcții.

               Jumătate din Garda Financiară Vrancea a fost disponibilizată
 
   Reamintim că, în 2011, Garda Financiară Vrancea a rămas cu 11 comisari, după ce nouă dintre ei au fost disponibilizați prin reorganizarea dispusă de fosta conducere portocalie a ANAF. Deciziile de disponibilizare au fost luate în cadrul unei așa-zise acțiuni de reorganizare a instituției, prin care au fost concediate persoanele care nu erau agreate. S-a ajuns astfel în situația ca foști șefi ai Gărzii Financiare, oameni care lucrează de ani de zile în instituția de control, să obțină un punctaj prea mic pentru pretențiile șefilor lor. O parte dintre comisari au fost disponibilizați prin decizia șefului secției Vrancea a Gărzii Financiare, iar Costel Stan și Iulian Eduard Miron prin decizia a Comisariatului General.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?