Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Porumbul este calamitat 90% la Coteşti


   Inspectorii Direcției Agricole Vrancea au început evaluarea pagubelor produse de secetă la culturile agricole din județ. Echipele de inspectori se deplasează în fiecare localitate și constată gradul de calamitate în special la culturile de porumb și floarea soarelui. Purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea, a afirmat că din primele constatări, situația este foarte gravă, iar gradul de calamitate ajunge și la 90%.
   Cele mai multe pagube sunt înregistrate de fermierii care au cultivat hibrizi târzii la porumb. Soiul se cultivă mai târziu și, dacă are apă, asigură o producție foarte mare, chiar și de 10 tone porumb boabe la hectar. Cum anul acesta a fost secetos, agricultorii care au folosit acest soi nu vor culege mare lucru. În schimb, cei care au cultivat hibrizii timpurii vor avea ce recolta în acest an. „Am mers la Golești și Cotești pentru a evalua pagubele produse de secetă. La Cotești s-a constatat că porumbul este calamitat în proporție de 90% iar la Golești în proporție de 65-70%. În ceea ce privește floarea soarelui, la Goleși, cultura este calamitată în proporție de 60%”, a afirmat Mariana Botea.
   Aceasta a explicat că, la nivelul primăriilor, se vor primi în continuare înștiințări din partea agriculturilor despre culturile agricole calamitate de secetă. Documentele întocmite de agriculturi cuprind informații despre cultura agricolă, suprafața de teren și gradul de calamitate. După evaluarea pagubelor produse de secetă, situația va fi transmisă către Ministerul Agricultorilor.
   Pagubele agricultorilor vor fi acoperite prin ajutoare acordate de la bugetul statului. Autoritățile guvernamentale au anunțat că au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt și lung. Dacă inițial se discuta de un ajutor de minimis pentru fiecare agricultor, conducerea Ministerului Agriculturii a stabilit, după discuțiile cu reprezentanții fermierilor, să renunțe la această variantă și să crească nivelul subvenției acordate fermierilor.
   Ministerul Agriculturii vrea să crească Plățile Naționale Complementare pe suprafață pentru anul 2012. „Sprijinul, în anul 2011, a fost de 132 euro la hectar, fermierii au solicitat, pentru a combate efectele secetei, pentru a avea venituri mai mari care să compenseze aceste pierderi pe care le înregistrează, un sprijin cât mai mare pe campania 2012 – 2013 de la bugetul de stat. Acest sprijin va putea să atingă chiar plafonul maxim permis de Comisia Europeană, adică sprijinul mediu pe care îl primește un fermier din Uniunea Europeană, aproximativ 170 – 180 de euro pe hectar”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă în care a prezentat măsurile pentru combaterea efectelor secetei și stimulare a sectorului agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?