Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Taxele şi impozitele locale rămân neschimbate şi în 2019

Taxele şi impozitele locale datorate de locuitorii oraşelor şi municipiilor vrâncene nu vor fi modificate, valoarea acestora fiind în 2019 aceeaşi ca şi anul trecut. Primăriile sunt pregătite să încaseze taxele şi impozitele aferente anului 2019 încă din primele zile ale lunii ianuarie. Primarii oraşelor şi municipiilor vrâncene au motivat că cetăţenii nu obţin venituri care să le permită plata unor impozite şi taxe majorate. Mai mult, edilii susţin că persoanele care îşi vor plăti integral taxele şi impozitele până la data de 31 martie 2019 vor beneficia de o reducere de 10 la sută.

La nivelul municipiului Focșani, taxele și impozitele locale pentru anul 2019 vor fi majorate cu 1,3%, adică rata inflației din anul 2017, conform prevederilor Codului Fiscal. Este o majorare a taxelor și impozitelor de câțiva lei, luată pentru a respecta prevederile fiscale, care stabilesc creșterea anuală a taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pentru anul fiscal anterior. Decizia a fost luată cu întârziere de câteva luni pentru că, potrivit Codului Fiscal, indexarea cu rata inflației trebuie realizată până la sfârșitul lunii aprilie. „Taxele și impozitele locale rămân la nivelul anului trecut, majorarea fiind doar cea stabilită de Codul Fiscal, respectiv 1,3 la sută. De asemenea, există acea facilitate fiscală de reducere cu 10 la sută a taxelor și impozitelor datorate dacă sunt plătite până la data de 31 martie a.c.“, a precizat primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Singurele schimbări sunt la taxele de urgență pentru diverse documente furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor într-un termen mai scurt decât cel normal, respectiv două zile în loc de 45 zile. În ceea ce privește taxele pentru activitățile prestate în cimitirele din oraș, cele 17 taxe existente sunt comasate.

 

Primăria Orașului Panciu dorește încurajarea investițiilor pe plan local

Primarul orașului Panciu,Iulian Nica, anunță faptul că anul fiscal 2019 a fost deschis încă din 3 ianuarie, de la ora 12,00. Practic, orice locuitor al orașului Panciu poate plăti în orice zi taxele și impozitele datorate bugetului local. De reținut că administrația locală a hotărât să nu majoreze nici în 2019 taxele și impozitele  locale, acestea fiind menținute la nivelul anului 2018. „Consiliul Local a aprobat un proiect de hotărâre care prevede că în 2019 nivelul obligațiilor către bugetul local să rămână cel stabilit pentru anul 2018. Cu același prilej, a fost aprobată și menținerea bonificației de 10%  aplicabilă la plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a celui pe teren și pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an, de către contribuabilii persoane fizice și persoane juridice, până la data de 31 martie 2019, inclusiv. Foarte important de precizat este și faptul că, în 2019, pentru al cincilea an consecutiv, Primăria Orașului Panciu menține și scutirea la plata impozitului pentru proprietarii de tractoare care sunt folosite, în exclusivitate, pentru agricultură“, a explicat primarul Iulian Nica.

O altă măsură ce vine în sprijinul contribuabililor în anul fiscal 2019 prevede diminuarea coeficientului de impozitare pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor juridice. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2019, acest coeficient este de 1,7%, cu 0,1% mai mic decât coeficientul aplicat în 2017. „Prin această măsură, Primăria Orașului Panciu dorește încurajarea investițiilor pe plan local, având în vedere faptul că, întotdeauna, am avut un sprijin din partea agenților economici“, a declarat Iulian Nica.

 

Odobeştenii plătesc în 2019 aceleaşi taxe ca şi anul trecut

Primarul oraşului Odobeşti, Daniel Nicolaş, a declarat că taxele şi impozitele locale vor rămâne la acelaşi nivel ca şi în anul 2018. Acesta a ţinut să precizeze că aceste taxe şi impozite nu au mai fost majorate din 2004. „Taxele şi impozitele locale au rămas la nivelul anului 2018. De asemenea, trebuie ştiut că Primăria Odobeşti nu a mai majorat taxele şi impozitele locale din anul 2004, ci doar au fost indexate cu rata inflaţiei, conform Codului Fiscal. De asemenea, se menţine reducerea cu 10 % a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2019. Foarte important pentru odobeșteni este faptul că dacă plătesc integral sumele datorate până la data de 31 martie, sunt scutiți de majorări și penalități provenite din soldul anului 2018“, a spus primarul Daniel Nicolaş.

 

Veniturile mici nu permit majorări de taxe la Mărăşeşti

Taxele şi impozitele locale vor rămâne şi anul acesta la valoarea celor de anul trecut şi la nivelul oraşului Mărăşeşti. „Taxele şi impozitele locale se vor menţine şi anul acesta la nivelul anului 2018, deoarece la nivel local avem mari probleme generate de lipsa locurilor de muncă, iar o creştere a taxelor şi impozitelor locale ar însemna o povară în plus şi nu ar face altceva decât să ducă la scăderea gradului de colectare. De reținut că cei care își plătesc integral taxele și impozitele până la data de 31 martie vor beneficia de o reducere de 10 la sută“, a precizat primarul oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?