Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Subvenţii europene pentru 173 de mii de hectare de teren agricol


   Aproape 28 de mii de cereri pentru subvenția europeană pe suprafață au fost depuse de țăranii vrânceni, în acest an. Conducerea Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA) Vrancea arată că au fost depuse cereri pentru o suprafață de 173.319 hectare de teren agricol, o suprafață doar cu puțin mai mică față de cea înregistrată anul trecut.
   Oficialii APIA recunosc faptul că se înregistrează o scădere a numărului de cereri depuse. Astfel, dacă în 2011 erau înregistrate peste 28 mii de cereri, în acest an au fost primite 27.938, dintre care doar 9 au fost în format clasic, pe hârtie, majoritatea fiind depuse prin aplicația IPA Online. Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost 11 iunie. Cererile care se depun după această dată nu mai sunt luate în calcul.
   Este o tendință de scădere a numărului de soli-citări, ținând cont, de exemplu, de faptul că în 2007 au fost depuse peste 30 mii de cereri pentru acești bani europeni. Scăderea numărului de cereri din partea țăranilor este pusă și pe seama compactării terenurilor, prin arendă sau cumpărare. Fenomenul este vizibil mai ales în zona de sud a județului, unde arendașii aproape că se bat pentru fiecare hectar de teren agricol disponibil. Asta în condițiile în care în zona Măicănești există și un sistem funcțional de irigații, astfel încât agricultorii nu se tem foarte mult dacă se anunță un an secetos. „Urmează controalele pe teren, verificări dacă există supradeclarări la terenuri”, a explicat Petrache Riciu, șef de serviciu în cadrul APIA Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?