Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Retrocedările de la Mera şi Dumitreşti se întorc la comisiile locale


   Retrocedările de la Mera și Dumitrești vor fi discutate în ședințele comisiilor locale de fond funciar din cele două localități, au hotărât membrii Comisiei județene de fond funciar în ședința de ieri. În cazul de la Mera urmează să se verifice dacă persoanele cercetate de DNA figurează și pe lista celor care au hotărâre judecătorească pentru 300 de hectare de pădure. În speța de la Dumitrești, membrii Comisiei au fost de acord cu anularea  proceselor verbale de punere în posesie emise în ultimele zile de mandat ale fostului primar Sandu Crintea deoarece nu respectau amplasamentul din sentința civilă. Altfel spus, oamenii au fost puși în posesie în altă pădure decât cea pentru care aveau hotărâre judecătorească.

   Retrocedarea a aproximativ 300 hectare de pădure la Mera urmează să fie decisă în ședința Comisiei locale de fond funciar, a decis, ieri, Comisia județeană de fond funciar. La ședință urmează să fie prezenți și reprezentanți ai Comisiei județene și se va verifica dacă persoanele care figurează pe lista acestor beneficiari sunt și pe lista de la DNA. Aceasta după ce, zilele trecute, DNA a trimis o adresă prin care anunță Direcția Silvică că este începută urmărirea penală împotriva a peste 124 de cetățeni din Mera, acuzați de săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz contra intereselor publice. „Cazurile vor fi rediscutate la nivelul Comisiei Locale din Mera unde va trebui găsită o soluție. Comisia Județeană a sugerat ca hotărârea să fie amânată până la soluționarea cercetării penale din acest caz”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
   Deși inițial au fost invitați la ședință, reprezentanții țăranilor de la Mera nu au putut intra în sală pentru a participa la discuții. Au așteptat peste două ore în holul Prefecturii în speranța că li se va permite să își spună punctul de vedere atunci când va fi discutat cazul lor. Subprefectul spune că a fost o omisiune din cauza discuțiilor aprinse pe marginea subiectelor discutate. „Oricum nu ar fi influențat cu absolut nimic prezența lor la ședință”, a explicat subprefectul.

Sesizare către Corpul de Control al primului ministru

   Modul în care au fost tratați de către autorități i-a nemulțumit pe oamenii de la Mera. Aceștia recunosc faptul că unii dintre ei sunt cercetați de către procurorii DNA, dar susțin că acuzațiile nu au nicio legătură cu acest dosar prin care cer aproape 300 hectare de pădure. „Suntem cercetați în alte dosare. Este vorba despre retrocedările mai vechi, din perioada lui Săraru. Nu are nicio legătură cu acest dosar în care noi avem hotărâre judecătorească definitivă. Mai mult, unii sunt cercetați nu pentru că au cerut mai multă pădure ci pentru declarațiile pe care le-au dat”, a afirmat Lăbunț Oancea.
   Oamenii spun că vor merge până la București pentru a prezenta acest caz în care spun că sunt nedreptățiți de autorități. „Joi vom merge la București și vom prezenta o sesizare atât la Corpul de Control al primului ministru cât și la mi¬ nistrul pădurilor”, a afirmat Aurel Copu.
   Culmea este că blocarea retrocedării suprafeței de 300 hectare de la Mera din cauza acestui dosar instrumentat de DNA a fost respinsă de magistrații vrânceni în 2011. Solicitarea de suspendare a retrocedării a venit, și atunci, din partea Direcției Silvice. Însă magistrații au arătat că nu se impune suspendarea deoarece există mai multe hotărâri judecătorești care le dau dreptate oamenilor, iar sesizarea penală pentru presupuse falsuri a fost formulată încă din 2007 și nici până la acea dată nu fusese finalizată.

Dogaru a acționat corect

   În cazul de la Dumitrești, Comisia județeană i-a dat dreptate primarului Petrică Dogaru care a anulat procesele verbale de punere în posesie emise în ultimele zile de mandat ale fostului primar Sandu Crintea. Subprefectul Cristi Misăilă a precizat că acele documente nu puteau fi folosite nici pentru emiterea titlurilor de proprietate pentru că nu exista o coerență între amplasamentul trecut în sentința civilă prin care oamenilor li s-a recunoscut dreptul la pădure, cel din hotărârea Comisiei Județene de fond funciar și procesele verbale de punere în posesie. Deși s-a invocat că amplasamentul inițial unde oamenii trebuiau să fie puși în posesie era ocupat, procedura legală era ca noul amplasament să fie propus în ședința Comisiei locale, ulterior să fie aprobat în ședința Comisiei județene și abia la sfârșit să fie emise procesele verbale prin care oamenii să primească pădurea. În schimb, foștii membri ai Comisiei locale de la Dumitrești s-au grăbit cu punerea în posesie, probabil pentru a fi siguri că primesc cea mai bună pădure din comună. Aceste dosare vor trebui rediscutate în ședința Comisiei locale de la Dumitrești.
   „Vor fi reprezentanți ai Comisiei județene de fond funciar la ședința Comisiei locale de la Dumitrești în care se va discuta acest caz”, a precizat subprefectul Misăilă.
   Reamintim că peste 20 de locuitori din Dumitrești, printre care și fostul primar Sandu Crintea, au fost puși în posesie cu două parcele de aproximativ 100 hectare de pădure, 50 și 51, situate în punctul Vilă din satul Motnău. Procesele verbale de punere în posesie au fost datate în mai 2012, cu câteva zile înainte de alegerile locale prin care a fost schimbat primarul comunei Dumitrești. Ulterior, primarul Petrică Dogaru a acuzat că terenul în cauză nu putea fi retrocedat din cauza unui proces între Comisia de Fond Funciar de la nivelul primăriei și moștenitorii lui Alexandru Zamfirescu. „Moștenitorii lui Alexandru Zamfirescu în urmă cu doi ani au dat în judecată Comisia de Fond Funciar de la nivelul primăriei. Instanța de judecată a dispus efectuarea unei expertize să se constate ce teren liber mai este disponibil pentru reclamanți. Au găsit parcelele 50 și 51 situate în punctul Vilă din satul Motnău ca fiind libere. Comisia a fost notificată de instanță ca până la soluționarea dosarului să nu pună alte persoane în posesie pe suprafețele în cauză”, a explicat primarul Dogaru. Acesta a precizat că este vizată parcela 50, pe care o doresc atât moștenitorii lui Zamfirescu cât și cei puși în posesie de fostul primar.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?