Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Anul 2012 are cea mai fierbinte vară


   Perioada 1 iunie -7 august va rămâne în istoria Stației Meteo Focșani ca fiind vara cu cele mai mari temperaturi înregistrate. „Din datele înregistrate la Statia Meteo Focsani reiese că în perioada 1 iunie- 7 august 2012, temperatura maximă a aerului a avut valori cuprinse între 36- 41 grade Celsius, temperatura la umbră, în timpul zilei, iar în timpul nopții, temperaturile au fost de peste 20 grade Celsius, nopți tropicale”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției nostre, de către Florin Lăcătușu, șeful Stației Meteo Focșani.
   Tot în această perioadă, indicele temperatură-umezeală ( ITU) a atins și depășit pragul critic de 80 unități, creând astfel un disconfort termic accentuat. „Cu toate că se mai pot face analize comparative și cu alți ani calzi, 2000, 2001, 2002, 2007, 2010, 2011, perioada acestei veri se face remarcată, în primul rând , prin numărul mare de zile consecutive cu temperaturi de peste 35 grade Celsius”, se menționează în comunicatul de presă. 
   Din punct de vedere al precipitațiilor, meteorologii spun că ne confruntăm cu o perioadă evidențiată prin cantități slabe ale acestora, cu mult sub nivelul normal pentru această zonă și pentru această dată. Reducerea frecvenței precipitațiilor, spun aceștia, este o consecință a poziționării județului Vrancea în imediata apropiere a culmei joase a Carpaților de Curbură, aceștia având  funcția de deversor natural al maselor de aer vestice. Din cauza temperaturilor foarte mari și a cantităților reduse de precipitații, efectul de secetă s-a accentuat permanent, provacând daune activităților economice, în special celor din agricultură.
   Conform specialiștilor, atât la nivel mondial căt și la nivel de țară, se observă o creștere a temperaturilor medii, o încălzire progresivă, dar și o tendință generală de scădere a cantităților de precipitații .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?