Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Pregătire gratuită pentru picaţii la BAC


   Pregătirea gratuită pentru „picații”de la Examenul de Bacalaureat este în toi. Dacă la unele licee elevii vin în număr mai mare la meditațiile gratuite, la altele niciun elev nu este interesat de pregătire, situația fiind aceeași ca și anul trecut.

   Candidații care au picat examenul de Bacalaureat în sesiunea din vară par mai hotărâți să promoveze în sesiunea din toamnă, astfel că vin în număr mai mare la meditațiile gratuite organizate de  profesori. Atitudinea plină de determinare a „picaților” i-a luat prin surprindere chiar și pe directorii liceelor unde se desfășoară zilnic aceste ore de pregătire. Accent se pune pe matematică, materia care a pus cele mai mari probleme elevilor, dar și pe disciplinele limba română, biologie sau fizică. „Față de anul trecut stăm mai bine în ceea ce privește pregătirea candidaților. Aceștia sunt mai interesați anul acesta, prezența este mai bună, elevii sunt mai activi, din ceea ce am discutat cu profesorii. Pregătire se face la disciplinele de bacalaureat: matematică, română, biologie, fizică. Un accent mai mare se pune la matematică și se fac zilnic ore de pregătire”, a spus Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani.
   În medie, 15 sau chiar 20 de tineri vin la orele de pregătire pentru a mai învăța câte ceva, măcar acum, pe ultima sută de metri. Profesorii sunt totuși mulțumiți de interesul și de progresele e care le-au făcut candidații. „În fiecare zi îi așteptăm la pregătire. Numărul elevilor care vin la aceste ședințe a crescut față de anul trecut. Sunt mai mulțumită de atitudinea lor, față de poziția pe care au avut-o în mai, iunie anul trecut. Acum sunt interesați. Vin la pregătire la orele de biologie 15-20 de absolvenți de clasa a XII-a, iar uneori ei vin și prin rotație”, a spus Anca Coșoreanu, profesor titular de biologie la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. Am încercercat să luăm și părerea elevilor în ceea ce privește pregătirea lor pentru Bacalaureat, însă aceștia nu au dorit să vorbească. Am înțeles că poate le este jenă de faptul că nu au promovat examenul din prima sesiune.

La unele licee bate vântul în clasele de pregătire

   Chiar dacă beneficiază de pregătire gratuită la materiile susținute în cadrul examenului, nu toți absolvenții dau dovadă de interes. De pildă, la Grupul Åžcolar „G. G. Longinescu” din Focșani profesorii au venit pentru a face muncă voluntară însă nu au cu cine să lucreze. Numărul absolvenților care vor să se pregătească este infim, în ciuda anunțurilor și a insistențelor făcute de profesori. „La unitatea noastră a rămas aceeași situație ca și anul trecut, vin puțini absolvenți la pregătire. Noi am luat toate măsurile pentru a-i anunța să vină la pregătire. Profesorii vin, se sacrifică, unii din ei au venit din concediu, dar elevii mai puțin, nu sunt interesați. Așa am pățit și anul trecut”, a spus Ștefan Moraru, directorul Grupului Åžcolar „G. G. Longinescu” din Focșani.

Lecții speciale transmise de Minister

   Pentru a-i pregăti pe elevii care nu au promovat prima sesiune de Bacalaureat din acest an, Ministerul Educației a pus la dispoziția cadrelor didactice care se ocupă cu meditațiile din școli sinteze de lecții și modele de exerciții, elaborate de Centrul Național de Evaluare. Acestea nu vor fi utile, dacă elevii nu participă la orele gratuite de pregătire. Se anunță așadar un nou eșec în masă pentru absolvenții de liceu dacă nu vor lua cât se poate de în serios acest examen extrem de important.
   Prima probă din cadrul sesiunii din toamnă a examenului de Bacalaureat este cea orală, de evaluare a competențelor de comunicare în limba română ( 20 și 21 august). Proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă străină este programată pentru 21 și 22 august, urmând ca ultima probă orală, cea de evaluare a competențelor digitale, să aibă loc în zilele de 23 și 24 august. Prima probă scrisă, cea la limba română, se va desfășura pe 27 august, urmând ca pe 29 august candidații să susțină proba obligatorie a profilului și specializării. Ultima probă din cadrul acestei sesiuni este cea la alegere a profilului și specializării, pe 31 august. Primele rezultate vor fi afișate pe 2 septembrie, în aceeași putând fi depuse și contestațiile. Rezultatele finale ale sesiunii august – septembrie vor fi afișate pe 5 septembrie. Candidații care nu vor reuși să promoveze acest examen vor trebui să mai aștepte un an până la următoarea sesiune, din vara anului 2013.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?