Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Agricultura, distrusă de politicile dezastruoase ale Guvernului Boc


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că deși România este un „Eldorado” al agriculturii, având peste 15 milioane de teren arabil, importăm majoritatea produselor agricole de care are nevoie populația. Deputatul vrâncean crede că acest lucru se datorează „unor politici defectuase ale guvernului Boc”. „În prezent, România este numită noul «Eldorado» al agriculturii, datorită celor 15 milioane de hectare de teren arabil, dar și potențialului însemnat pe care îl are. Cu toate acestea, România este o țară importatoare de produse agro-alimentare în procent de 70%, iar culpa se dato-rează unor politici defectuase ale guvernului Boc”, susține deputatul.
   Angel Tîlvăr a susținut că Guvernul Ponta va avea în vedere cerințele oamenilor și va crea centre regionale pentru colectarea fructelor și legumelor sau a laptelui și va susține înființarea unor ferme țărănești, cu o capacitate medie, care să obțină producții avantajoase. „Prin înființarea acestor ferme, se vor crea locuri de muncă în mediul rural, totodată firme specializate vor încheia contracte și vor vinde la export produsele românești. În România, vânzarea pământului la străini este riscantă, deoarece nu mai există niciun fel de control în agricultură, iar întreaga producție  poate fi dirijată la export, intrând înapoi în țară la prețuri exorbitante. Agricultura a fost, este și va fi totdeauna sursa care asigură hrana populației, acest domeniu fiind unul din cele mai neglijate domenii ale guvernării PDL”, consideră Tîlvăr.
   Acesta a amintit că în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, România era numită „Grânarul Europei”, datorită cantităților mari de cereale pe care le producea și exporta. Tîlvăr a arătat că terenul arabil reprezintă 39,5% din suprafața totală a teritoriului și numai alte cinci state din lume mai au o poziție mai confortabilă din acest punct de vedere.
   Deputatul a precizat că sectorul agricol este privit, frecvent, drept un principal beneficiar al aderării României la Uniunea Europeană. „În cadrul Politicii Agricole Comune, România trebuia să atragă până în prezent aproximativ 7,5 miliarde de euro. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece guvernul portocaliu Boc nu a fost preocupat de atragerea acestor fonduri nerambursabile. România putea să ajungă a treia putere Agricolă din Uniunea Europeană, după Franța și Germania”, a spus deputatul. 
Tîlvăr a arătat că, potrivit  INS, în 2011, 12% din terenul agricol al României aparținea străinilor. 
   „Începând cu anul 2014, orice persoană rezidentă în Uniunea Europeană va putea cumpăra pământ în mod direct, iar atunci se anticipează o creștere uriașă a prețurilor la terenuri. Cu toate că, astăzi, nicio persoană fizică străină nu poate avea pământ în România, este de ajuns să înființeze o societate co-mercială pentru a putea cumpăra teren la noi”
, a încheiat deputatul social-democrat.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?