Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Aproape 300 de amenzi aplicate de polițiști transportatorilor și tăietorilor de lemne. Printre sancționați, și o femeie


Polițiștii vrânceni au continuat și în perioada 15-21 mai acțiunile de prevenire și combatere a delictelor silvice. Ei au aplicat în total 297 de sancțiuni contravenționale și au confiscat 67,43 metri cubi de material lemnos, în valoare de 18.590 lei, dar și un mijloc de transport. Probleme au fost depistate în localitățile Vizantea – Livezi, Fitionești, Nereju, Reghiu, Cotești, Năruja, Răcoasa, Vidra și Greșu, după cum se arată în buletinul de presă transmis de IPJ Vrancea.
    „În perioada 15 – 21 mai a.c, polițiștii vrânceni au acționat pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind desfășurate 157 de controale (125 pe drumurile publice, 16 în fondul forestier și 16 la depozite de material lemnos/instalații de prelucrare a materialelor lemnoase).    În urma activităților desfășurate au fost constatate 8 infracțiuni privind încălcarea regimului silvic (Legea 46/2008 Cod Silvic) și a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 67,43 mc. material lemnos, în valoare de 18.590 lei și a unui mijloc de transport. De asemenea, au fost aplicate 297 sancțiuni contravenționale, din care 36 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 42.000 lei. Exemple semnificative:
– La data de 19 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Vizantea – Livezi, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras un număr de patru arbori. În cauză a fost întocmit dosar penal fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
– La data de 20 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Fitionești, au fost depistați șase bărbați din localitate care au tăiat fără drept și sustras un număr de opt arbori din speciile fag. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
– La data de 18 mai a.c, s-a constatat faptul că un bărbat din comuna Nereju, în calitate de împuternicit al unei societăți din localitate, în complicitate cu administratorul societății, în perioada august 2016 – februarie 2017 nu a înregistrat în contabilitatea societății venituri încasate din vânzarea de material lemnos în valoare totală de 110.244,40 lei. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru comiterea infracțiunii de „evaziune fiscală”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. (1) lit. b din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
– La data de 18 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Reghiu, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras un număr de patru arbori din specia fag. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.
– La data de 18 mai a.c, ora 10.45, pe raza comunei Cotești, a fost depistat un bărbat din comuna Poiana Cristei, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc) fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conform art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.
– La data de 16 mai a.c, pe raza comunei Năruja – DJ 205 D, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu un ansamblu de vehicule, format din autoutilitară și remorcă, cantitatea de 12,99 mc. lemn rotund din specia brad, care nu corespundea din punct de vedere al speciei cu datele înscrise în avizul de însoțire, unde la rubrica „sortiment/specie” este menționat lemn rotund din specia fag. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată cantitatea de 12,99 mc. lemn rotund din specia brad și contravaloarea cantității de 12,99 mc. lemn rotund din specia fag.
– La data de 17 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Răcoasa, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept și sustras un arbore din specia fag. Întrucât valoarea prejudiciului cauzat nu a depășit de peste 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului potrivit art. 8 din Legea nr. 171/2010 actualizată.
– La data de 17 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna Vidra, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, în calitate de administrator și emitent al documentelor cu regim silvic, nu a respectat prevederile H.G. nr. 470/2014. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia potrivit prevederilor art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată.
– La data de 17 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna Nereju, s-a constatat faptul că o femeie, în calitate de administrator al respectivei societăți, nu a completat la zi registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de material lemnos. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a femeii potrivit art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată.
– La data de 18 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna Vidra, s-a constatat faptul că societatea ar fi vândut cantitatea de 9,56 mc. material lemnos fără proveniență legală și nu a completat la zi registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 9,56 mc. material lemnos.
– La data de 18 mai a.c, în urma controlului efectuat la instalația de prelucrare a materialului lemnos aparținând unei societăți situate în comuna Vidra, s-a constatat faptul că un bărbat din comuna Vizantea – Livezi, în calitate de emitent al documentelor cu regim silvic ale societății, nu a completat la zi registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului conform art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată.
– La data de 18 mai a.c, în urma controlului efectuat la depozitul de material lemnos al unei societăți din comuna Urechești, situat în comuna Tulnici, sat Greșu, județul Vrancea, s-a constatat faptul că societatea a vândut cantitatea de 7,29 mc. material lemnos fără proveniență legală. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 7,29 mc. material lemnos.
– La data de 19 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna Tulnici, s-a constatat faptul că depozitul de material lemnos al societății situat pe raza satului Greșu nu este împrejmuit pe toate laturile. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății pentru încălcarea art. 21 lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?