Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Profesor prins cu fiţuici la examenul de Titularizare


   Un profesor a fost prins în timp ce încerca să copieze la examenul de Titularizare. Alți 56 de candidați s-au retras la o oră după primirea subiectelor, iar 78 de candidați au absentat.

   Examenul de Titularizare, ce a avut loc ieri, s-a dovedit a fi un test greu de trecut pentru mulți dintre dascăli. Unii au renunțat înainte ca măcar să vadă subiectele, absentând, alții au părăsit sala de examen după ce au văzut subiectele. Un candidat de la centrul de examinare de la Panciu a fost eliminat din examen întrucât a încercat să fraudeze concursul, cu fițuici.
   Potrivit unei situații comunicate de Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ), numărul total al cadrelor didactice înscrise la concurs, în Vrancea, a fost de 543. Dintre acestea, 494 cadre didactice s-au înscris pentru susținerea probei scrise. Au fost 78 de absenți, 56 dintre candidați s-au retras din examen, iar unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. În afară de această tentativă de fraudare a concursului, înregistrată la centrul din Panciu, proba s-a desfășurat fără incidente, conform metodologiei în vigoare. Cele 359 de lucrări au fost transportate ieri la Centrele de evaluare.
   Subiectele au fost elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, în conformitate cu programele specifice pentru concurs la specialitatea postului didactic. Proba scrisă a cuprins subiecte mixte din didactica specialității și metodica predării specialității respective. Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta s-a mers foarte mult pe însușirea activităților practice în susținerea acestui examen, însă problema a fost că această modificare le-a fost adusă la cunoștință candidaților cu numai trei săptămâni înainte de examenul de Titularizare. 
   Cu toate acestea, ei ar fi trebuit să știe să rezolve subiectele, având în vedere că au predat la catedră, prin urmare cunosc tehnicile de predare. „Examenul a constat în mai multă practică decât teorie. Sunt pentru prima dată când dau acest examen, abia am terminat facultatea. A fost partea întâi mai grea, la realizarea eseului despre metodele și mijloacele de predare, am avut de făcut un text unde am avut de explicat relația dintre obiective, conținut și instrumentul de evaluare. Nu mă așteptam la astfel de subiecte. Având în vedere că s-au schimbat foarte mult probele, trebuia să dăm și la limba română, dar nu am mai dat și acum s-a axat doar pe metodică. Am optat pentru învățământ pentru că am făcut și Liceul Pedagogic, am făcut și Facultatea și am spus să încerc. Sper la un post din oraș, dar știu că sunt foarte puține, acum să vedem”, a spus Loredana Munteanu.

Mulți candidați, puține posturi, speranțe și mai puține

   Concurența pare să fi fost una mare anul acesta, chiar dacă profesorii nu știu exact câte posturi sunt și pentru ce luptă mai exact. „Nu a fost gramatică sau literatură, cu ce eram învățați, acum s-a dat multă metodică. Sperăm să fie bine chiar dacă a fost greu. Totul a fost din scurt, am avut trei săptămâni în care am fost anunțați la ce să ne pregătim, dar asta este. Posturi sunt puține, nu știu ce se va întâmpla, dar dăm examen…”, a spus Daniela Miron, aspirantă la un post de educatoare la Grădinița nr.18 sau Grădinița nr.23 din Focșani.
   Un alt candidat speră să poată obține unul dintre cele 12 posturi de învățător disponibile în Focșani. Va fi însă destul de dificil având în vedere dificultatea subiectelor. „Am dat la limba și literatura română. Subiectele au fost conform modelului afișat de Minister, acum câteva zile, și sperăm să fie bine. Optez pentru un post de învățător din cele 12 în oraș, sper să prind unul. M-am pregătit intens și experiență didactică în domeniul claselor primare nu am, dar am predat limba franceză la clasele V-VIII”, a spus Daniel Turcitu.

Subiecte de neînțeles 

   Chiar dacă conținutul subiectelor ar fi trebuit să fie clar pentru toată lumea, cu atât mai mult cu cât majoritatea candidaților vin din sistemul educațional și intră în contact zilnic cu metodologia, pentru mulți, subiectele s-au dovedit a fi o adevărată enigmă. „Mi s-a părut foarte ciudat examenul acesta. Nu am înțeles nimic la un subiect. A fost foarte mult de scris. Înainte aveam de scris teorie și întrebările erau clare. Au fost 2 subiecte. Anul trecut am avut 7,60 și nu a fost nota valabilă și anul acesta, apoi a fost, dar pentru mine era prea târziu. Am născut în perioada când s-au depus actele, iar Consiliul de Administrație al școlii nu mi-a aprobat retroactiv”, spus Alina Coroamă, candidată pentru un post de titular la discipline tehnice.

Repartizare națională pe postur
 
   Primele rezultate de la examenul de Titularizare vor fi comunicate pe 7 august. Pe 7 și 8 august, candidații nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestații la sediul ISJ, nu la centrele unde au susținut examenul. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 10 august.
   Pe 13 august este programată etapa de repartizare națională în ședință publică la nivel de centru de concurs a candidaților care au obținut cel puțin media 7 la concursul din 2012. Åžedința publică de repartizare se va desfășura la sediul ISJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?