Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Băsescu e pentru noi Ceauşescu 2


   N-ai cum, n-ai cum să nu te gândești la robinetele din aur din vilele lui Ceaușescu. N-ai cum să nu faci această paralelă, mai ales dacă ai trăit efervescența zilelor sfârșitului de decembrie 1989. Am acum același sentiment, descoperim după 23 de ani opulența autoproclamatului șef al statului, opulență ascunsă, dar plătită de noi, poporul, concept abstract pentru el, nu persoane cu inimi și creiere.
   Ceaușescu ne spunea că trebuie să plătim datoria externă și de aia luăm pâine pe cartelă, de aia găsim în magazine doar pește congelat și conserve din pește, de aia mâncăm banane și portocale doar de Crăciun, de aia construiau garsoniere confort III. În acest timp, el, familia lui și comuniștii șefi se îmbuibau cu de toate și trăiau în vile.
   La revoluția din ’89, sub influența bunicului meu, care asculta la radio Europa Liberă, mi-am pus tricolor la mână, i-am luat pe sora și verișorul meu și ne-am dus în Piața Unirii din Focșani, plină de cărțile tovarășului, de bucăți de sticlă, de oameni cu mâinile ridicate, care strigau libertate. Toți spuneau că Ghițulica are multe butelii (căci, da, nici gaze nu erau pe atunci) și vroiau să le ia, că are frigiderul plin și vroiau să-l golească. Aveam 11 ani, dar n-o să uit niciodată zilele acelea, când bunicul meu ne-a îmbrățișat și a plâns și a zis că a trăit să vadă și asta: Dictatorul a fugit! Apoi a fost executat. Åži în ciuda celor care, mai apoi, au zis că n-a fost bine, credeți-mă, în ziua aceea, toți românii s-au bucurat, au crezut în mai binele ce urma să vină, toți românii simțeau că acesta e începutul unei vieți noi, că totul urma să fie posibil, că nimic rău nu se mai putea întâmpla.
   Am 34 de ani, dar acum simt o și mai mare apăsare decât înainte de 1989, pentru că atunci știam ce trăim, știam ce n-avem voie, conștientizam cu toții dictatura. Acum însă, sub aparența democrației, trebuie să fii foarte atent ce spui, cum spui, cui spui, iar peștele congelat a ajuns să fie prea scump pentru mulți români. Am văzut o bătrânică într-un magazin cumpărând o pungă cu gheare de găină congelate. Cât de săraci am ajuns? Pretextul nu mai e datoria externă, ci criza. Dar criza, din cauza căreia au fost tăiate salariile, luate sporurile, micșorate indemnizațiile de creștere a copilului, impozitate pensiile, închise școlile și spitalele, cum de nu i-a afectat pe Băsescu și familia lui, pe Udrea și poșetele ei, pe Videanu și căsoaia lui? Ce știu ei și noi nu știm, ce fac ei și noi nu facem?
   Imaginile de ieri cu vila pregătită de Băsescu din bani publici pentru sine după terminarea mandatului mi-au provocat dureri de stomac. Este inadmisibil! Este o culme a ne-simțirii, a tupeului, a cinismului, trăsături pe care le văd la pedeliști, a căror atitudine zeflemitoare la adresa oricui nu face parte din gașca lor nu contenește să mă scoată din sărite. De unde atâta tupeu? De unde atâta nesimțire? Par spălați pe creiere, teleghidați, degenerați, rupți total, total de realitatea în care oamenii chiar nu au ce mânca, chiar nu au haine pentru copii, chiar nu au cu ce-și plăti tratamentul pe care nici spitalul nu are bani să-l achite, chiar pleacă din țară pentru că nu mai au aici nicio speranță și plâng prin străini, după copii lăsați la rude, după părinți, după ce-ar fi putut să fie.
   Dacă și după imaginile cu vila lui Băsescu, difuzate ieri de televiziuni, se mai întreabă unii dacă să meargă la vot și cum să voteze, înseamnă că ne merităm soarta.

FAPT DIVERS(IONIST)

   Ieri, PDL Vrancea a organizat o conferință de presă, la care, desigur, Monitorul de Vrancea nu a fost invitat. Căci dacă nu pupi în fund fostul partid de guvernământ și pe Băse, nu ești chemat la aceste reuniuni. Fiindcă sunt profesioniști, reporterii noștri au aflat totuși de acest pseudo-eveniment și au mers la sediul partidului fost portocaliu, fost verde, acum alb murdar. Trașcaliu și unii care-i pupă poalele pe la partid i-au întrebat pe ziariștii de la Monitorul că ce caută acolo, că n-au fost invitați, că, ce mai tura-vura, să se ducă.
   Stimabililor de la PDL, adevărul e că găina se zbate mult după ce-i taie mamaia capul și face mizerie multă.
   Trașcaliule, ai pierdut de două ori în fața primarului Bacinschi, ai ieșit deputat de pe locul doi, chiar nu înțelegi mesajul focșănenilor, al vrâncenilor? Ești pa!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?