Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Demiterea lui Băsescu, şansa educaţiei


   Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că educația este prioritate națională pentru guvernul USL. El a susținut că a fost nevoie de acest lucru deoarece în timpul guvernelor Boc, starea învățământului s-a degradat considerabil, „disprețul arătat dascălilor, reforma cu orice preț, fără a ține seama de condițiile reale ale României și politizarea au reprezentat ingredientele unui eșec lamentabil”. „Datorită scăderii nivelului sistemului educațional, viitorul și șansele noastre de redresare ca țară scad considerabil. La acest moment, România se situează pe primul loc, într-un top rușinos al analfabetismului , potrivit unui studiu efectuat în 30 de țări, de Comisia Europeană. Conform acestui studiu, copiii români de până la 15 ani sunt cei mai slabi la citirea și înțelegerea unui text. Statistica europeană arată că peste 40% din adolescenții de peste 15 ani și peste 38% din elevii de clasa a IV-a citesc cu dificultate. De asemenea, studiul reflectă că România duce lipsă de specialiști în școlile românești, care să ajute copiii rămași în urmă să recupereze decalajele și să-i îndrume pentru a se încadra în muncă. Datorită situației materiale precare, 41% dintre elevii români au acasă mai puțin de 10 cărți”, a afirmat deputatul.
   Tîlvăr a precizat că la polul opus se află copiii supraînzestrați ai României, un studiu recent arătând că 4% dintre copiii români se nasc supradotați. Dar pentru că societatea nu le acordă sprijin, mai mult de jumătate nu ajung să performeze. „În guvernarea PDL, foarte mulți elevi și studenți supradotați au plecat la studii în universitățile din afara granițelor. Acest lucru nu este rău în sine; problema este că după definitivarea studiilor, doar aproximativ 5%  se reîntorc în România. PDL-ul a transformat România în exportator de inteligență – singura sursă inepuizabilă a țării noastre, acum USL se luptă pentru reconstrucția sistemului educațional și pentru a aduce  tinerii valoroși înapoi în țară”, a precizat deputatul vrâncean.
   Angel Tîlvăr a susținut că deși aceste elemente ar părea că nu au legătură cu demiterea lui Traian Băsescu, în realitate lucrurile stau exact invers. „Dacă ne amintim însă declarațiile pe care șeful suspendat al statului le-a făcut la adresa școlii, a profesorilor și elevilor, înțelegem că de plecarea celui care a fost adevăratul șef al executivului, depinde șansa ca România să-și valorifice și să-și folosească un imens potențial uman, umilit prin dispreț și decredibilizat prin abordare exclusiv conjuncturală. Iată un motiv pentru care avem datoria să mergem la vot pe 29 iulie și să contribuim la redresarea României”, a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?