Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Locatari terorizați de crizele unei vecine, bolnavă psihic


  

 

   Locatarii blocului 51 de pe strada Pictor Grigorescu din Focșani au ajuns la limita răbdării din pricina situației în care sunt puși, spun ei, zi de zi și noapte de noapte, de vecina lor, Valerica D., bolnavă de schizofrenie. „Noaptea, de pe la 12, începe și urlă, se ceartă cu personaje imaginare, bate în pereți, izbește atât de tare cu ceva în ușă de i-a sărit vizorul… Mirosurile ce ies din apartamentul ei au devenit insuportabile. Inundă mereu și ne este frică să nu cumva să arunce blocul în aer, că nu are lumină, umblă cu lumânări și așa cum uită apa deschisă, poate uita și gazul!”, a spus Stănel Bulancea, adminsitratorul Asociației nr. 520 și vecin, perete în perete, cu Valerica. Culmea este că dacă bolnavii psihic nu au aparținători care să își asume internarea acestora în vreun centru specializat, nicio instituție nu poate interveni în vederea rezolvării situației lor și a apărării, până la urmă, a vieții acestora și a celor din jur.

  De aproximativ doi ani încoace, locatarii blocului nr. 51 de pe strada Pictor Grigorescu se confruntă cu o situație pe care, se pare că din pricina unui vid legislativ, nicio instituție în afară de instanță nu îi poate ajuta s-o rezolve. Vecina lor de la etajul I, Valerica D., suferindă de afecțiuni psihice le transformă nopțile în coșmaruri și îi face să trăiască mereu cu frica în sân că oricând ar putea arunca blocul în aer.
   Deși înțeleg că este bolnavă, că nu știe ce face și au toată compasiunea pentru suferința ei, locatarii respectivului bloc nu pot să nu se gândească și la pericolul pe  care aceasta îl reprezintă pentru ei. „De când i-a murit mama, trăiește singură. Intram la ea în apartament să citesc apometrele, dar de un an nu a mai permis nimănui să intre. Pur și simplu nu deschide ușa. Măcar înainte își plătea datoriile, dar cam de un an nu le mai plătește. Vine de la ea un miros groaznic, nu știu ce are în balcon, dar de acolo s-a scurs un fel de ulei, o mizerie ceva și a pătat toată scara de la intrare. În fiecare noapte se ceartă cu cineva imaginar, bate, face zgomote de nu poți închide un ochi! Cândva vorbea și pe două voci… Acum scoate un soi de lătrat, nu înțelegi ce spune. Într-o vreme avea o mâță și se certa cu ea, acum nu mai știu, o fi murit pisica în casă, că vine un miros groaznic de acolo!”, a explicat Stănel Bulancea, administratorul Asociației nr. 520 și vecin, perete în perete, cu Valerica D.
   Bărbatul a spus că apartamentul femeii a fost deconectat de la energie electrică și, cum aceasta își aprinde mereu lumânări, iar gaze încă are, îi e teamă și lui și celorlalți colocatari ca nu cumva într-o zi, să arunce blocul în aer. „Asta e cea mai serioasă problemă. Am simțit de la ea miros de gaz. Dacă ea lasă deschise gazele cum a lăsat și apa, de a inundat mereu vecinul de sub ea, o scânteie trebuie și explodăm! Și cum umblă ea cu lumânări, e foarte periculos!”, a spus administratorul Bulancea.

Pasatul motanului din instituție în instituție, către instanță

   Administratorul spune că, de comun acord cu locatarii blocului, a decis să sesizeze toate autoritățile. Prima petiție a adresat-o Poliției municipiului Focșani, Biroul de ordine publică, din partea căreia i s-a răspuns că „susnumita nu are rude sau aparținători care să solicite internarea într-un centru de specialitate. În cauză s-a procedat la informarea și prezentarea cazului Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Focșani și a Direcției de Sănătate Publică Vrancea, urmând a fi luate măsuri conform competențelor acestor instituții”. 
   O altă petiție care sesiza situația locatarilor din blocul nr. 51 a ajuns și pe biroul celor de la Direcția de Sănătate Publică Vrancea. Răspunsul primit de la aceștia a fost descurajant: „Cele reclamate de dumneavoastră nu sunt de de competența instituției noastre. Specialiștii DSP nu pot intra în apartamente fără acordul locatarilor. În data de 5.06.2012, în prezența d-nei Gurău Simona din același bloc, specialiștii DSP au încercat să ia legătura cu d-na Valerica D. dar aceasta nu a deschis. Cele sesizate de dumneavoastră sunt de competența Serviciului social din Primăria Focșani și a familiei d-nei mai sus menționate”.
   A urmat alt drum și aceeași petiție depusă la Primărie. Pe 14 iunie a.c., Asociația a fost înștiințată de reprezentanții autorității publice locale că „petiția dumneavoastră a fost înaintată, pentru o rezolvare temeinică și legală, serviciului de specialitate”. Nu în ultimul rând, polițiști din cadrul Poliției locale au verificat cele reclamate în petiție și au răspuns că singura rezolvare posibilă este în mâna instanței de judecată. „Menționăm că persoana reclamată nu a dorit să coopereze. S-a luat legătura cu vecinii pentru a obține informații suplimentare. Cele relatate de dvs. în sesizare se confirmă, astfel s-a constatat un miros insuportabil în fața ușii apartamentului nr. 7. Întrucât competențele compartimentului Protecția mediului din cadrul Poliției Locale Focșani sunt limitate, având atribuții doar de a se sancționa contravențional persoana în cauză, vă rugăm să vă adresați instanței de judecată pentru a obține o sentință favorabilă Asociației de proprietari, întrucât această locuință prezintă un focar de infecție”, este răspunsul celor de la Poliția Locală.
   Așa că administratorul și locatarii au decis să facă o chetă și să deschidă acțiune în instanță, atât pentru binele lor, cât și pentru cel al sărmanei femei.

„Se zice că ar fi fost cadrul didactic”

   Vecinii Valericăi spun că aceasta ar fi fost, odată, cadru didactic însă încet, încet, pe măsură ce boala ei a evoluat și femeia, rămasă singură, nu și-a mai luat tratamentul care s-o mențină pe linia de plutire, a ajuns în situația tragică de astăzi. „E păcat că nu are nimeni grijă de ea, că e totuși tânără, are în jur de 50 de ani. Cred că i-ar fi mult mai bine într-un centru specializat… Într-un timp auzisem că pregătea copii la limba franceză… Umblă mereu în negru îmbrăcată, se duce pe la biserici și de acolo mai primește pomană de mâncare… Vin țigani, slătari din ăștia și o strigă aici, la geam, «tanti măicuța». Ce să vă zic, nouă ne este foarte teamă să nu dea foc la bloc, că gazul nu-l are tăiat. Sunt nopți când țipă tare de tot și mult, ne întrebăm cum de o ține gâtul să țipe atâta! Azi noapte, de exemplu, a fost groaznic.. A venit și poliția, au fost făcute reclamații peste tot, dar degeaba…”, a spus D. Jugaru, vecina de deasupra apartamentului Valericăi.
   Din balconul ei se poate vedea în cel al bietei femei. Mizeria de nedescris din el este, probabil, doar preambulul dezastrului din apartamentul acesteia, insinuat și de duhorile ce se revarsă de după ușa sa, fără clanță și cu vizorul sărit. Reporterii noștri au bătut îndelung, dar zadarnic, la acea ușă. Nicio mișcare în spatele ei. Nicio umbră dincolo de gaura căscată în locul vizorului lipsă… Iar din spatele perdelei mizere a ferestrei cu geamul spart, de la bucătărie, nu s-a ivit niciun chip.

Internarea cu forța, ilegală

   Cazul Valericăi nu este singular în orașul nostru. Cu ceva timp în urmă, în paginile cotidianului nostru a fost relaltat și cel al Irinei, o altă bolnavă psihic care nu reușește să se îngrijească singură, nu are din ce și nu știe să-și ia tratamentul singură. Ea a fost lăsată să trăiască precum un animal, suferind de foame, de către mama, tatăl și fratele ei, care o privesc ca pe o pacoste și care îi aruncă tot ei, vina bolii… 
   Și Valerica are, din ce spun vecinii săi, o rudă prin Focșani și chiar și o soră, medic în Sibiu… Aceste două femei, nevoite să trăiască singure în apartamentele lor deconectate de o parte (sau chiar toate) din utilități, ajung fără voia lor, teroarea vecinilor. Culmea este că oricât ar dori aceștia să le ajute ca să ajungă, măcar pasager, într-un loc unde să fie îngrijite, nu o pot face. Nici Poliția, nici DSP-ul și nicio instituție sau persoană din țara asta nu poate interna un bolnav psihic, atâta timp cât acesta nu a fost declarat ca fiind fără discernământ, și atâta timp cât refuză internarea. Singura șansă a acestor bieți oameni suferinzi este să aibă rude cărora să le pese. Și care să ia decizii și să-și asume răspunderi în locul lor, fără să îi acuze și să îi facă vinovați că sunt bolnavi…
   Locatarii blocului nr. 51 de pe strada Pictor Grigorescu din urbea noastră, care se confruntă cu manifestările unui astfel de bolnav, susțin însă că ar trebui ca și legile să fie schimbate în folosul celor precum Valerica. „Dacă pe sora ei n-o interesează, atunci trebuie să fie o posibilitate ca statul să intervină! Doar nu ne rămâne nouă apartamentul femeii, de exemplu, ci muncipalității! Știm că legea nu le dă voie instituțiilor să intervină, dar atunci e vorba de un vid legislativ! Legea nu este bună, trebuie schimbată! Nu poți să lași un om care nu are discernământ să moară, și pe cei din jur să fie chinuiți de el și să nu poți interveni tu, ca instituție a statului, numai pentru că bolnavul nu are aparținători!”, au spus vecinii Valericăi. Până la schimbarea legislației însă, ei trebuie să se adreseze, ca să-și găsească liniștea, instanței, așa cum au fost sfătuiți. Vor cheltui bani, nervi și timp pentru a se pune la adăpost de posibilele acțiuni, desigur involuntare, dar cu consecințe dramatice, pe care le-ar putea comite Valerica. Dramatice atât pentru ei, cât și pentru ea însăși…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?