Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Un bărbat execută lucrări de construcţii şi vrea „o maşină, un cal, o vacă, ce are omul“


   „Execut lucrări interioare de construcții contra unei mașini sau a altor bunuri, la schimb”. Acesta este anunțul cu ajutorul căruia un bărbat speră să își găsească clienți. Vrea la schimb orice: o mașina, un cal, o vacă, ce are omul. Potrivit specialiștilor, trocul este o soluție apărută pe timp de criză.

   Criza și lipsa banilor îi determină pe unii să dea dovadă de o imaginație sclipitoare, în dorința de a supraviețui. Un vrâncean, cu experiență în domeniul construcțiilor, s-a gândit că o soluție pe timp de criză ar fi să-și ofere serviciile și să aștepte să fie plătit nu cu bani, așa cum ne-am fi așteptat, ci cu diverse bunuri și nu numai. Bărbatul a dat un anunț la mica publicitate, în speranța că așa va putea să găsească o metodă, prin care el și familia sa să supraviețuiască. „Accept orice, ne înțelegem, nu vreau doar o mașină la schimb pentru lucrările mele. Accept și un cal și o vacă, ce are omul să îmi dea. Eu am o mașină care este cam mare și consumă cam mult și aș vrea una mai mică, cu care să mă deplasez, dar e bun orice”, spune bărbatul.
   Acesta recunoaște că disperarea este cea care l-a determinat să apeleze la această soluție și ideea că, la fel cum se confruntă el cu lipsa banilor, în aceeași situație se află și celelalte persoane, care poate au nevoie de lucrări în domeniul construcțiilor. „Nu sunt bani pe piață. Nu mai are lumea bani și m-am gândit că poate așa îmi găsesc clienți pentru că sunt oameni care au nevoie de diferite reparații și ar fi dispuși să îmi dea altceva la schimb pentru munca mea”, spune bărbatul. Acesta a lucrat, anul trecut, la diverși clienți care l-au plătit cu numerar, însă, anul acesta a reușit să își găsească doar lucrări mici și acestea făcute pe la prieteni. „Anul acesta nu am mai avut lucrări mari, doar pe la prieteni câte o bucătărie, o baie pentru care mi-au plătit, în rest nu am găsit nimic”, spune omul.

„Oamenii se gândesc, poate, că vreau să fac cine știe ce afacere”

   Posesorul anunțului recunoaște că inițiativa sa va stârni semne de întrebare, dar chiar și așa, speră că va reuși pentru că speranța moare ultima. „Eu știu ce mentalitate are lumea. Probabil oamenii se gândesc că vreau să fac cine știe ce afacere. Nu este așa, pur și simplu este o încercare. Am dat un anunț și aștept, cu speranța că poate mă sună cineva și reușim să ne înțelegem”, subliniază constructorul. Bărbatul spune că, în cazul în care va avea astfel de solicitări, înainte de a bate palma, va face o evaluare a lucrării, pentru a vedea dacă există o concordanță între bunurile oferite și valoarea lucrărilor ce urmează a fi prestate.  „Nici eu nu pot lucra chiar degeaba. În plus, pe lângă timp se mai consumă și benzină, care costă și ea. Văd lucrarea și apoi compar cu ce vrea să îmi ofere la schimb. Anunțul l-am dat de o săptămână și deocamdată nu m-a sunat nimeni, așa că mai aștept”, precizează bărbatul.

Trocul, varianta mai veche a barter-ului

   Constructorul nu este singurul care are astfel de inițiative. Pe internet se găsesc diferite site-uri specializate în schimburi. Se schimbă de la haine până la produse electrocasnice, obiecte de artă, produse IT, diverse dispozitive pentru nou născuți. Nici la servicii piața de troc nu duce lipsă de clienți. Potrivit site-ului www.e-troc.ro, un instructor auto oferă lecții de condus contra unor materiale de construcții sau un posesor de telefon mobil vrea la schimb o bicicletă. Cele mai vechi schimburi au apărut însă în domeniul auto și cel imobiliar unde diverse persoane doresc, de obicei, să renunțe la o locuință mai mare pentru una mai mică, plus o sumă de bani ca diferență sau varianta schimbului între autoturisme. Mai nou, trocul este numit de către economiști  barter și presupune existența unui contract între cele două părți.

Avantajele și dezavantajele trocului

   Potrivit site-urilor de specialitate, există o serie de avantaje și dezavantaje pe care le prezintă astfel de schimburi. Principalul avantaj îl constituie faptul că nu necesită existența banilor, se pot fructifica produse sau servicii aflate în exces, se pot valorifica talente existente prestând servicii în domenii în care ai cunoștințe și aptitudini. Un alt mare avantaj este că nu necesită plata taxelor. Excepție de la această regulă fac schimburile de locuință sau cele auto, la a căror achiziționare se plătesc taxe și impozite. Dezavantajele sunt reprezentate de faptul că, la momentul schimbului, una dintre persoane nu deține bunul promis și trebuie să aștepți până când îți parvine, evaluarea bunurilor presupune o anumită dificultate, s-ar putea să existe mai multe persoane care oferă un produs similar, în același timp.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?