Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Bacalaureat: trei candidaţi eliminaţi din examen


   Probele scrise ale examenului de Bacalaureat au debutat cu stângul pentru 3 candidați. Ei au fost eliminați întrucât au fost surprinși că aveau asupra lor aparate de comunicare strict interzise sau fițuici. 86 de absolvenți de liceu au absentat de la proba scrisă la Limba și Literatura Română 

   Prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română, s-a terminat înainte de a începe pentru trei candidați. Aceștia au fost eliminați după ce au fost surprinși fie cu telefoane mobile, fie cu căști sau fițuici. Este vorba de o candidată de la Centrul de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani, asupra căreia a fost găsit un telefon mobil. Ceilalți doi candidați eliminați sunt de la Centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani. Ambii au fost surprinși că aveau asupra lor fițuici sau căști. „Unul dintre candidați a fost prins cu un dispozitiv în ureche, iar asistenții au observat. A recunoscut, am întocmit proces verbal, el este din seria anterioară și din punctul său de vedere era singura modalitate de a lua Bacalaureatul. Dispozitivul a fost confiscat pentru a face dovada că a existat un mijloc prin care a încercat să fraudeze exa-menul. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 10.00. Celuilalt i-a căzut o copiuță din teză în momentul când a vrut să se ridice. A recunoscut. Åži acest candidat este din seria anterioară. Ambii candidați aveau probele luate la toate, numai că nu le ieșea media 6.00”, a spus Sonica  Dărmănescu, vicepreședintele Centrului de examinare de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani.
   Dintr-un total de 2.857 candidați înscriși în vederea susținerii acestei probe, 86 au absentat. 

Subiectele: nici grele nici ușoare
 
   Pentru unii candidați, această probă nu a fost ușoară, pentru alții nu a fost grea. În vreme ce unii spun că nu erau pregătiți foarte bine la capitolul poezie, alții au ieșit din sălile de examinare cu zâmbetul pe buze. 
   Astfel, la primul subiect, candidații au avut de citit un fragment din opera Craii de Curtea-Veche, de Mateiu Caragiale, și au avut de rezolvat 9 cerințe, care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și comenta un text literar. La subiectul al II-lea, aveau de redactat un eseu argumentativ despre calitățile umane, pornind de la un citat din Lucian Blaga. În final, subiectul III, care se pare că le-a dat cele mai mari bătăi de cap candidaților,  a presupus elaborarea unui eseu despre viziunea asupra lumii a lui Mihai Eminescu, pornind de la o poezie a acestuia. „A fost greu la ultima parte, pentru că a căzut poezie. În rest, subiectele au fost destul de ușoare, dar noi nu am fi vrut să cadă poezie. Ne așteptam la roman. Sper să obțin o notă bună”, a spus Roxana Sava, absolventă a Liceului Pedagogic „Spiru Haret”.
   Alți candidați nu erau la fel de optimiști. „Nu a fost nici greu, nici ușor. La partea a treia a căzut poezie. Am avut emoții prima dată când am intrat în sala de examen. Celelalte subiecte au fost ușoare. Astfel de subiecte au fost lucrate la clasă. Sper să iau peste 8 la limba română”, a spus și Ionuț Bouroș.
   „Subiectele au fost ușoare. Nu am prea mari emoții, sigur voi obține o notă bună. M-am pregătit cu simț de răspundere și sper să primesc nota pe care o merit. Am ieșit chiar mai repede din sala de examen, deoarece am terminat mai repede. Subiecte mai clare ca acestea nici că se puteau”, a spus Alina, care susține examenul de Bacalaureat la centrul de examinare de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani.

Subiecte accesibile pentru toți candidații

   În vreme ce absolvenții de liceu susțin, în marea lor majoritate, că ar fi preferat romanul în detrimentul creației lirice, care necesită o abordare mai amplă, inspectorul de specialitate, Silvia Chelariu, susține că s-a lucrat intens cu elevii la orele de curs, iar modelele de subiecte au fost făcute publice din vreme, astfel încât doar cine nu a fost cu adevărat interesat de acest examen nu s-a putut descurca. „Subiectele sunt în conformitate cu programa școlară, respectiv modelele au fost afișate încă de la începutul anului școlar, iar cerințele sunt clar enume-rate, astfel încât elevii care susțin Bacalaureatul au posibilitatea reușitei. Sunt sigură că vor fi lucrări foarte bune, care se vor apropia de punctajul maxim”, a declarat Silvia Chelariu.

Bacalaureatul, monitorizat de reprezentanți ai Ministerului Educației

   Atât candidații cât și profesorii supraveghetori au fost atent  supravegheați de oficiali din cadrul Ministerului Educației, respectiv Bianca Ciulac și Răzvan Chișu.
   Candidații au primit subiectele la timp și au avut la dispoziție trei ore pentru a le soluționa. De asemenea, ei au avut și câte o ciornă de lucru, însă se va lua în considerare la media finală doar răspunsul de pe foaia de examen, nu și cel de pe ciornă. La intrarea în sală, candidații au fost verificați să nu aibă asupra lor materiale care i-ar fi putut ajuta la rezolvarea subiectelor.
   Examenul de Bacalaureat s-a desfășurat în condiții speciale pentru nouă absolvenți ai Centrului de Educație Incluzivă „Elena Doamna” din Focșani. Ei au beneficiat de un asistent, care le-a facilitat comunicarea cu profesorii supraveghetori. De asemenea, la Centrul de examinare de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, o candidată cu probleme grave de vedere a putut folosi un aparat special, iar pentru ea subiectele au fost tipărite cu caractere mărite.

Bacalaureatul continuă 
 
   Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației, examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, continuă miercuri cu proba scrisă la Matematică și se încheie vineri, cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate se va face pe 8 iulie, iar în ziua imediat următoare, adică pe 9 iulie, între orele 8.00 – 12.00, candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații.
Candidații care nu vor reuși să promoveze în prima sesiune, mai au o șansă în sesiunea din toamnă. Aceasta debutează în perioada 16 – 20 iulie, cu înscrierea candidaților. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?