Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Subiecte uşoare şi 100 de elevi absenţi la Evaluarea naţională


   Examenele de Evaluare Națională, susținute de absolvenții de clasa a VIII-a, au debutat fără incidente, ieri, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română. Candidații au declarat că subiectele au fost mai ușoare decât se așteptau. „Subiectele au fost de nivel mediu, nu a fost foarte greu. Ce a fost pentru mine dificil, a fost primul subiect, unde mi se cerea opinia despre un fragment. Timpul a fost suficient, chiar am ieșit mai repede din sala de examen. Cred că la proba de astăzi voi lua nota 9 și sper să intru la Liceul Economic”, a spus Ionuț Panait, de la Åžcoala nr. 3 din Foșcsani.
   Alți elevi au precizat că mai greu a fost să-și stăpânească emoțiile decât să rezolve subiectele. „Mi s-a părut că a fost ușor, dar cred că am greșit din neatenție. În prima parte a trebuit să ne exprimăm opinia în legătură cu un mesaj. Al doilea subiect a fost să realizăm o compunere despre un coleg pasionat de lectură. A fost ușor în ansamblu, dar necesita multă atenție”, a spus Ramona Mălureanu, elevă a Åžcolii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani.
   Elevii speră că vor obține rezultate bune și astfel, vor putea fi admiși la liceul dorit. „Subiectele au fost mai ușoare decât mă așteptam. Subiectele au constat în exprimarea opiniei în legătură cu textul dat, un fragment din volumul I al romanului «Cireșarii», iar la punctul B am avut de realizat o compunere despre un prieten pasionat de lectură. Mă așteptam să fie mult mai greu, există foarte multe variante de subiecte și sunt și mai ușoare și mai grele în funcție de elev. Camera de luat vederi nu m-a deranjat, eu chiar am fost mulțumit de ea pentru că în fața mea stătea un băiat care este cam agasant”, a spus Bianca Bălărău, de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Ea a ieșit cu zâmbetul pe buze din sala de examen și foarte relaxată. Speră că în baza mediei finale să fie admisă la Colegiul Național „Unirea”. 

Examen de evaluare națională cu prea mult exces de zel
 
   Potrivit oficialilor din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ), ceea ce li s-a cerut elevilor a fost selectat din materia pe care aceștia au parcus-o. „Subiectele sunt de nivel mediu în conformitate cu programa, respectă foarte clar modelul. Un elev de nivel mediu ar putea obține în jur de nota 8, iar pentru elevii foarte buni ar putea obține 9,50 ușor. Tot ce a fost acolo ei au lucrat la clasă”, a declarat inspectorul de limba română, Silvia Chelariu.
   Chiar dacă acest examen nu ar fi trebuit să ridice foarte multe probleme, se pare că la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani profesorii au vrut să facă chiar mai mult decât le cere regulamentul. Prin urmare, au restricționat accesul ziariștilor în curtea școlii, interzicându-le să stea de vorbă cu elevii care ieșeau de la examen, chiar dacă în metodologia de examen nu există o astfel de îngrădire.

Peste 100 de absenți

   Potrivit cifrelor comunicate de ISJ, circa 100 de elevi nu s-au prezentat la examen. Câte 6 absenți au fost de la școlile din Dumbrăveni, Ploscuțeni, Homocea și Poiana Cristei. În 50 de centre de examen nu a lipsit nici un candidat.
   Un caz special s-a înregistrat la Åžcoala din Bordești. Un elev a suferit un accident în timp ce se deplasa cu bicicleta, iar în loc să se prezinte la examen, a ajuns direct pe patul de spital.
Proba scrisă la Matematică este programată să se desfășoare pe 27 iunie. Pe 29 iunie vor fi afișate rezultatele și în aceeași zi, între orele 14.00 – 18.00, elevii nemulțumiți pot depune contestații.  
   Rezultatele finale ale examenului de Evaluare Națională vor fi afișate în data de 2 iulie. În baza opțiunilor înscrise pe fișa de înscriere și în ordinea descrescătoare a mediilor obținute, elevii vor fi repartizați computerizat la licee.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?