Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Regim militarizat pentru staţia antigrindină


   Stația antigrindină de la Vrancea va avea șapte puncte de lansare a rachetelor și este prevăzută să fie omologată anul viitor, cu o întârziere de câțiva ani. Investiția demarată în perioada guvernului PSD din 2004 ar urma să fie finalizată, după opt ani, tot de un premier social democrat. Săptămâna trecută au fost alocate 4,1 milioane lei printr-o hotărâre de guvern aprobată în cea mai recentă ședință a Executivului condus de Victor Ponta. Acești bani ar urma să fie utilizați pentru începerea lucrărilor la centrul de comandă, realizarea dotărilor parțiale la centrul de comandă și dotarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină. Reprezentanții Direcției Agricole speră ca, în funcție de fondurile alocate, stația antigrindină din Vrancea să fie omologată în 2013 astfel încât fermierii vrânceni să fie protejați de aceste fenomene meteo extreme în anul următor.
   Dacă proiectul inițial prevedea 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în varianta finală au rămas doar 7 localități de unde vor fi lansate aceste rachete. Este vorba despre puncte de lansare situate în localitățile Bizighești, Panciu, Bolotești, Răcoasa, Ruginești, Poiana și Nicorești.
Datorită specificului activității, tragerile cu rachetele antigrindină vor fi efectuate de personal autorizat. Va fi un proces similar celui de funcționare a rachetelor militare, vor fi efectuate trageri în poligon. De aceea, funcționarea sistemului antigrindină va fi încredințată unui operator privat licențiat special pentru această activitate. Este o prevedere trecută special în legislația românească privind această activitate. Funcționarii Ministerului Agriculturii se vor ocupa doar cu monitorizarea funcționării sistemului.
   Programul de construire a unei stații antigrindină în județ a început în 2004, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, însă fondurile s-au alocat cu țârâita. Investiția demarată în perioada guvernului PSD a fost întârziată de schimbările succesive la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii. Fiecare ministru care a făcut parte din guvernele de după 2005 a promis alocarea de fonduri pentru realizarea investiției însă întotdeauna banii au fost insuficienți. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 20 milioane lei. Deși mari, sumele pentru realizarea stației antigrindină sunt mult mai mici față de pagubele produse în agricultura vrînceană în urma căderilor de grindină. În ultimii opt ani, grindina a produs pagube de peste 110 milioane lei în agricultura vrînceană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?