Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Sfaturi pentru a vă proteja de ţânţari


   Când vine vara, nu e om care să nu fie în căutarea sfaturilor anti țânțari. Nesuferitele insecte ne pun pe toți pe jar, iar în această vară parcă mai mult ca niciodată, așa că oricând sunt binevenite câteva soluții anti țântari ca să o scoatem la capăt.
   Primul lucru care vă vine în minte este repelentul. Însă sunt mulți oameni care se feresc de soluțiile chimice.

Iată mai jos câteva remedii naturale anti țânțari:

1: Folosește ulei de citronella sau scorțișoară
Mirosul acestor uleiuri esențiale îi pune pe fugă pe țânțari. La fel și uleiul de lămâie cu eucalipt. Mai poți încerca uleiul de arbore de ceai.
Fie că arzi lumânări care au la bază aceste uleiuri, fie că utilizezi uleiul într-un recipient special, mirosul va alunga nesuferitele insecte. O altă soluție este să freci pe piele rămurică de citronella.
 
2: Poartă haine lejere
Deși ți se poate părea că n-au legătură hainele cu țânțarii, ei bine au. Tânțarii sunt atrași de corpurile calde și de mirosul de transpirație. Așadar, este indicat să porți haine lejere, care nu îți încing corpul. Unele cercetări spun că țânțarii par a fi atrași de culorile roșu, albastru și negru. Åži poate ar fi mai bine să le ocolești pe timpul verii.
Mai mult, este indicat să nu te dai cu odorizante. Chiar dacă vrei să maschezi mirosul de transpirație care oricum atrage țânțarii, mirosul de parfum îi atrage și mai mult.
 
3. Folosește plasele de țânțari
Este indicat ca în sezonul cald să-ți pui la ferestre și uși plase anti țânțari. Chiar și la pat este bine să-ți confecționzi un dispozitiv care să îți permită să atașezi plase asemeni unui baldachin.
 
4: Stai în casă când țânțarii sunt afară
Evită să ieși afară pe înserat sau noaptea. Atunci țânțarii ies la „vânătoare”. Åži dacă, totuși, te riști, îmbracă haine și pantaloni lungi.
Nu te îmbrăca în tricou sau pantaloni scurți pentru că vei fi o țintă sigură.
 
5: Atenție la bălți și tunde gazonul
Dacă stai la curte sau chiar la bloc, evită să uzi peluza până la refuz. Dacă ai animal de curte, golește-i recipientul de apă și pune tot timpul apă proaspătă. Orice baltă, cât de mică, poate fi locul ideal de înmulțire a țântarilor. Chiar și farfurioarele de sub ghivecele de plante pot fi un paradis al nesuferitelor insecte.
De asemenea, tunde cât mai scurt iarba de pe peluză. Å¢ânțarii se pot ascunde și înmulți foarte ușor.

Dacă, totuși, ați fost victima țânțarilor, iată câteva remedii pentru pișcăturile acestora:
– Pune gheață pentru a preveni umflăturile și mâncărimile.
– Aplică o loțiune care să reducă mâncărimile.
– Evită să te scarpini pentru că rănile se pot infecta.

   Sună imediat medicul pentru cel mai mic semn de infecție (roșeață, umflătură, puroi sau dacă zona este fierbinte la atingere), dacă faci temperatură, ai stări de greață, vomă și dureri de cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?