Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Vrancea fierbe la 38 de grade. COD PORTOCALIU DE CANICULĂ


   Vrancea ia foc. Jumătate din județul nostru este sub atenționare meteo Cod Portocaliu. Meteorologii spun că în cursul zilei de astăzi va fi un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic sever. Din această seară, de la ora 18.00 și până sâmbătă seara, la ora 18.00, meteorologii au emis și o atenționare meteo Cod Galben de vreme rea. Medicii spun că această trecere bruscă de la caniculă la ploi, poate afecta vârstnicii și persoanele cu afecțiuni.

   Vrancea este sub atenționare meteo Cod Portocaliu, de caniculă. Potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie, pe parcursul zilei de astăzi, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi în conti-nuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 pe arii extinse. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35….37 de grade, atingând izolat valori de 38 de grade în zonele de câmpie din sudul și estul țării.
   În aceste condiții, cetățenii sunt sfătuiți să respecte câteva reguli elementare pentru a nu cădea victime ale arșiței.
   Medicii recomandă consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri, fără a aștepta să apară senzația de sete. Aceștia ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. De asemenea, evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale de culori deschise.
   Nu consumați alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină.
Totodată, medicii de la DSP fac o serie de recomandări și pentru limitarea creșterii temperaturilor din locuințe. Astfel, ferestrele expuse la soare trebuie închise și trase jaluzelele sau draperiile. Acestea se deschid seara târziu, noaptea sau dimineața. De asemenea, trebuie închis orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie, dar și becurile din locuință. Pentru familiile care au copii mici, trebuie realizat un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate și curenți de aer.
   Åži persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice trebuie să se protejeze în această perioadă. Medicii recomandă hidratarea corespunzătoare cu apă plată  sau ceai slab neîndulcit. Alimentația trebuie să fie predominant din legume și fructe. Este indicat să se evite circulația în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar, se vor folosi pălării de protecție și îmbrăcăminte  din materiale ușoare.

După caniculă vin ploile

   Meteorologii au mai emis o atenționare meteo Cod Galben, de această dată de vreme rea care, va intra în vigoare în această seară la ora 18.00 și va expira sâmbătă seara, la aceeași oră.
Astfel, în intervalul menționat în Vrancea, „instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea regiunilor. În vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua și aspect de vijelie, local averse ce pot depăși 20…25 litri pe metru pătrat și pe arii restrânse căderi de grindină, mai ales în zona de munte”.
   Medicii atenționează că instabilitatea atmosferică poate produce efecte nefaste asupra sănătății. Cei mai afectați de trecerea de la caniculă la ploaie vor fi vârstnicii și bolnavii cronic. „Instabilitatea atmosferică afectează sistemul cerebral și cel vascular. Pot apărea cefalee, amețeli și senzații de instabilitate. La vârstnici pot apărea puseuri de tensiune și pot face chiar și accidente vascular-cerebrale. Vârstnicii trebuie să evite deplasările și mișcările bruște de poziție, deoarece pot ameți. Bolnavii cronic trebuie să își ia tratamentul și să nu modifice schema terapeutică. La copii și la gravide pot apărea stări de amețeală, tulburări de echilibru, cefalee. Este recomandat să compenseze diureticele cu lichidele”, recomandă medicul Mircea Stoenoiu, managerul Ambulanței Vrancea.

Punct de prim ajutor la „Monitorul de Vrancea”

   Începând de miercuri, în Focșani au fost activate cinci puncte de prim ajutor, la Gară (la dispeceratul SC Transport Public Local S.A), în Piața Moldovei – la Centrul de Metrologie, în Obor – pe Bulevardul Independenței la o farmacie naturistă, în Sud – la magazinul Profi și la sediul ziarului nostru „Monitorul de Vrancea”.
   Începând de ieri, o echipă de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea a demarat o acțiune de verificare a punctelor de prim ajutor, care vizează respectarea condițiilor igienico-sanitare și dotarea corespunzătoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?