Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Voluntariat la Serviciul de Probaţiune


   Åžase tineri, absolvenți de Drept sau Psihologie, au ales să desfășoare activități de volutariat în cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. Zilele trecute, aceștia au finalizat perioada de pregătire teoretică, fiind pregătiți de un consilier de probațiune pentru a desfășurat activități practice în cadrul instituției.
   Voluntarii au semnat contracte de colaborare cu Serviciul de Probațiune pentru o perioadă de șase luni, cu posibilități de prelungire la cerere. „Sub îndrumarea unui consilier de probațiune, cu rol de supervizor, voluntarii au parcurs trei săptămâni de pregătire teoretică, perioadă care le-a facilitat înțelegerea activităților specifice desfășurate de Serviciul de Probațiune: întocmirea referatului de evaluare solicitat de organele judiciare, derularea procesului de supraveghere în cazul persoanelor condamnate menținute în starea de libertate, oferirea de asistență și consiliere la cererea acestora, dar și fundamentul teoretic și cadrul legal în care probațiunea activează. Astfel, înainte de începerea activităților practice, voluntarilor li s-a transmis informații de drept penal, drept procesual penal, criminologie, psihologie, asistență socială și sociologie, care au avut ca finalitate cunoașterea de către aceștia a reglementărilor naționale privind probațiunea, precum și a valorilor, principiilor și competențelor profesionale necesare activității consilierilor de probațiune”, au transmis reprezentanții instituției.
   Cum Serviciul de Probațiune Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea derulează permanent activități de recrutare a voluntarilor, reprezentanții instituției spun că „pentru a deveni voluntar în Serviciul de Probațiune, persoana interesată trebuie să aibă pregătire teoretică și practică într-unul dintre domeniile conexe probațiunii, să dovedească o serie de cunoștințe și abilități în lucrul cu oamenii în general, să prezinte aptitudini de comunicare și relaționare, abilități de lucru în echipă, deprinderi de planificare și organizare. În plus, este necesar ca voluntarul să aibă interiorizate o serie de valori și principii ce corespund celor promovate de sistem: respectarea legii și a hotărârilor judecătorești, recunoașterea drepturilor omului și a demnității umane, nediscriminare pe nici un temei, încrederea că oamenii au capacitatea de a se schimba”.
   În cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, unul dintre consilieri are atribuții de monitorizare a activității voluntarilor în cadrul serviciului.

   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?