Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Echinaceea. Ce trebuie să ştim despre plantă


   Echinaceea purpurea este o plantă perenă folosită ca remediu în medicina tradițională de sute de ani. Numită de pieile roșii „rădăcina șarpelui”, ea a continuat să fie utilizată în știința medicală modernă, ca urmare a proprietăților sale antibiotice și antivirale bogate. Coloniștii americani au învățat despre proprietățile echinaceei de la americanii nativi, iar planta va fi în cele din urmă introdusă și în Europa.
   Dați semne de răceală sau gripă, ori vă confruntați cu gingi-vită, acnee sau infecții ușoare de care vreți să scăpați? Medicii recomandă Echinaceea în prevenirea infecțiilor și a îmbolnăvirilor de tot felul, întrucât funcționează ca un întăritor pentru sistemul nostru imunitar. Este folosită toată planta incluzând frunzele, rădăcinile și florile roșii. Dintre constituenții săi mai importanți pot fi menționați: ulei esențial, polizaharidele, poliacetilenele, fierul, taninurile, proteinele, vitaminele A, C și E.  
   Studiile efectuate pe animale și oameni au arătat că Echinaceea stimulează formarea leucocitelor, care luptă cu microorganismele străine și toxinele pătrunse în organism, și preîntâm-pină dezvoltarea tumorilor maligne.
 
Cum folosim Echinaceea?

   Pentru că nu face parte din flora spontană a țării noastre, o putem procura doar din farmacii sau plafare. Asta înseamnă că suntem datori să citim cu atenție toate indicațiile de pe ambalajele produselor, pentru a le folosi cu responsabilitate. Ca regulă generală, nu luați Echinaceea pe stomacul gol și nu mai mult de 2 săptămâni fără a vorbi cu doctorul.
   Ceaiul de Echinaceea se prepară din două plicuri la 250 ml apă fierbinte, prin infuzare, timp de 10-15 minute. Se consumă de 2-3 ori pe zi, între mese, când riscul de apariție a infecțiilor gripale este sporit.
 
Poate avea planta efecte adverse?

   Dacă vă știți alergic la margarete, gălbenele, crizanteme sau alte plante înrudite, există riscul să dezvoltați asemenea reacții și la Echinaceea. Efectele secundare minore se pot manifesta prin stomac deranjat, greață și amețeli, iar cele grave prin agravarea simptomelor de astm, erupții cutanate și dificultăți de respirație.
   Dacă urmați un tratament și doriți să luați Echinaceea adresați-vă de asemenea mai întâi medicului. Echinaceea ar putea interacționa cu medicamentele, reducându-le efectul sau, mai rău, producând efecte secundare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?