Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Şefa pedelistă de la ITM şi-a cumpărat apartament


   Åžefii instituțiilor deconcentrate au început să-și publice declarațiile de avere și de interese și asta pentru că au termen până la 15 iunie. Conform propriilor declarații asumate, unii dintre directorii numiți pe vremea când PDL-ul tăia și spânzura, nu au dus-o chiar rău anul trecut. De exemplu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, pedelista Eliza Botezatu și-a cumpărat împreună cu soțul ei un apartament.

   Conform Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, toți angajații instituțiilor publice trebuie să-și depună declarația de avere și de interese care se referă la anul care s-a încheiat. Termenul limită pentru depunerea declarațiilor în 2012 este 15 iunie, iar datele completate se referă la anul 2011. Aproape toți șefii de instituții deconcentrate din Vrancea au început să-și facă publice declarațiile de avere și de interese pe ultima sută de metri. Cu toate că nici în 2011 termenul de „criză” nu a dispărut de pe buzele românilor, șefii de deconcentrate nu au dus-o prea rău. Cea care a câștigat lupta cu criza este Eliza Botezatu, inspectorul șef de la ITM Vrancea, care a reușit ca împreună cu soțul să-și cumpere un apartament cu o suprafață de 84 de metri pătrați în Focșani.
   Eliza Botezatu, probabil, a simțit că este momentul oportun pentru achiziții de clădiri, dat fiind faptul că ea a fost agent imobiliar, dar și subprefect câteva zile. Ea are de returnat la două bănci, două credite în valoare totală de 60.000 de lei contractate în 2008 și 2010. Pe parcursul anului 2011, Eliza Botezatu a încasat salariul de la ITM în valoare totală de aproape 40.000 de lei, adică peste 30 de milioane de lei vechi în fiecare lună. În schimb, soțul fostei subprefect aduce mai puțini bani în casă, conform declarației de avere. Din firma lui de tâmplărie și dulgherie abia a reușit să aducă acasă într-un an de zile cam cât a primit Eliza într-o lună de la ITM.

Iozefina Iaru, datoare vândută la Plăcintă

   Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, Iozefina Iaru, încă îi este dator senatorului Sorina Plăcintă cu 90.000 de dolari. Împrumutul făcut în 2002 este acum la jumătatea perioadei de achitare, astfel că, dacă Iozefina s-a ținut de rate, ar trebui să-i mai dea Sorinei Plăcintă 45.000 de dolari. Cel mai probabil, banii împrumutați au fost folosiți pentru a-și cumpăra o casă alături de o rudă cu o suprafață de 240 de metri pătrați. Casa a fost cumpărată în același an, 2002, când Iozefina s-a împrumutat. În 2011, directorul AJOFM a câștigat din salariul de funcționar public 53.449 de lei, adică aproape 45 de milioane de lei vechi pe lună. În plus, din calitatea sa de membru al comisiei autorizare la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Iozefina Iaru a mai luat 207 lei. În această declarație de avere, Iozefina Iaru a renunțat să facă fals în declarații așa cum s-a întâmplat anul trecut. De această dată, declarația de interese este albă.
   Reamintim că Iozefina se declarase asociat la Inmar Textil, societate care a ajuns la senatorul Sorina Plăcintă care, la rândul ei, l-a numit pe Andrei Plăcintă administrator. În realitate, Iozefina își pierduse calitatea de asociat cu o lună înainte de completarea declarației de interese.

Mioara Lazăr spune când merge la bancă

   Tot la AJOFM Vrancea o găsim și pe Mioara Lazăr, director executiv adjunct. Ea a rămas din anii trecuți cu un autoturism marca Opel Astra și cu două credite la bănci în valoare totală de 36.877 de lei. Mioara dovedește încă o dată că nu prea se pricepe la completat câmpuri din documente, în general, astfel că la debite ea a trecut data din fiecare lună când trebuie să plătească, respectiv 1 și 16 ale lunii. Precizăm că în acest câmp trebuiau completate data, luna și anul la care se lichidează cre-ditul. Pentru prestația ei în anul 2011, Mioara Lazăr a primit de la AJOFM Vrancea 40.324 de lei, adică 33 de milioane de lei vechi pe lună. În declarația de interese a Mioarei Lazăr, găsim o societate de comerț cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piețe al altor produse, conform cod CAEN. Firma este fără activitate, fără venituri, înființată în 2005 și suspendată la data de 15 iulie 2009.
   Nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenele prevăzute de lege, precum și nedeclararea cuantumului ve-niturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. În această situație, Agenția Națională de Integritate (ANI) poate declanșa din oficiu procedura de evaluare.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?