Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Retrocedările de la Mera aproape de finalizare


   Noua conducere a Prefecturii Vrancea vrea să descâlcească problema retrocedărilor de pădure de la Mera. Amânată de ani de zile, cu hotărâri judecătorești definitive obținute de săteni, retrocedarea pădurilor de la Mera intră în linie dreaptă. Ieri au fost purtate discuții la Instituția Prefectului între subprefectul Cristi Misăilă, conducerea Direcției Silvice, membri ai Comisiei de Fond funciar, reprezentanți ai sătenilor de la Mera. Aceștia din urmă au arătat că dețin o hotărâre judecătorească prin care 54 de persoane trebuie să primească o suprafață de 290 hectare de pădure. Punerea în aplicarea a sentinței judecătorești a fost amânată până acum de instituțiile statului. Hotărârea judecătorească obținută de sătenii din Mera obligă Direcția Silvică să pună la dispoziție suprafețele însă fără să specifice amplasamentele exacte. Din această cauză, conducerea Prefecturii a solicitat Comisiei locale de fond funciar de la Mera să trimită anexa 37 la decizia de retrocedare, o anexă solicitată încă din 2010, dar care nu a ajuns nici până acum la Prefectură. Este vorba de anexa 37 la hotărârea 107 din 2010 a Comisiei județene de fond funciar. De menționat că hotărârea 107 a fost semnată cu obiecțiuni de reprezentanții Direcției Silvice, care au acuzat că nu se respectă legislația privind retrocedările de teren. Totuși, sătenii din Mera au obținut o decizie definitivă a magistraților care au hotărât că oamenii trebuie să primească pădurea.
   Subprefectul Cristi Misăilă a declarat că instituția vrea să rezolve cât mai repede problema oamenilor de la Mera însă trebuie urmate toate etapele legale. „Instituția Prefectului vrea să pună în aplicare sentința judecătorească din acest caz. Dorim să rezolvăm cât mai repede problemele oamenilor de la Mera deoarece durează de foarte mult timp, sunt ani de zile de când a fost emisă hotărârea. Însă trebuie să respectăm legea”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă.
   Reamintim că, anul trecut, după ce au amenințat că vor da în judecată Comisia județeană de fond funciar, țăranii de la Mera au fost amăgiți cu înființarea unei comisii care să analizeze retrocedările de pădure. Încă de atunci oamenii au acuzat că sunt purtați pe drumuri de diferite autorități și au avertizat că sunt deciși să recurgă la alte metode pentru a primi pădurea. „Am văzut că unii vor despăgubiri de șase miliarde pentru a primi terenurile și ne-am hotărât să cerem și noi. Vom solicita câte cinci milioane de lei pe zi despăgubiri de la Comisia județeană pentru că nu este pusă în aplicare hotărârea judecătorească. Nu este posibil să ai o hotărâre judecătorească iar instituțiile statului să nu o respecte”, au afirmat țăranii veniți la Prefectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?