Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Spitalul Panciu va fi una dintre cele mai moderne unităţi sanitare din Moldova


   La sfârșitul anului 2013, Spitalul din Panciu va fi una dintre cele mai moderne unități sanitare din zona Moldovei, promite primarul Ion Petre. La întâlnirea cu locuitorii din cartierul Crucea de Sus, candidatul USL la Primărie a precizat că, în ultimii doi ani, aproape toată aparatura uzată din Spital a fost înlocuită, condițiile din saloane și cele de hrană și tratament pentru pacienți au fost îmbunătățite, iar personalul de specialitate a fost stabilizat.
   Ion Petre a dat asigurări că investițiile în domeniul sănătății nu se vor opri aici, adăugând că adiministrația locală a inițiat și promovat mai multe proiecte care au ca obiect modernizarea Spitalului Orășenesc. „Avem trei proiecte propuse la finanțare pentru Spital. Primul dintre ele se referă la modernizarea ambulatoriului. Săptămâna viitoare, voi semna, la minister, contractul de lucru. Al doilea proiect este, în prezent, la evaluare la ADR Brăila și privește construirea unui cabinet pentru tomograf, care se va construi în curtea spitalului, iar al treilea proiect se referă la modernizarea și informatizarea întregii aparaturi din spital”, a precizat Ion Petre.
   Acesta a ținut să le reamintească oamenilor faptul că, în urmă cu doar un an și jumătate, unitatea sanitară din Panciu, care asigură servicii pentru 40 de mii de pacienți, pe o rază de 60 de kilometri, fusese pusă pe lista neagră, „de foștii portocalii, deghizați acum în verde”, care urmăreau desființarea Spitalului.  „Vreau să vă spun că am avut niște «meciuri puternice», cu o anumită categorie pe care acum îmi permit s-o numesc, cu toată răspunderea, una de derbedei, care intenționa să ne lase orașul fără Spital, în timp ce noi, adică eu, împreună cu deputatul Ciprian Nica, băteam pe la ușile Ministerului Sănătății pentru a-l scoate de pe acea listă neagră. Acum, cei care au dorit închiderea Spitalului, vin în fața dumneavostră cu niște candidați care habar nu au de problemele comunității și, pe deasupra, mai vor să ne dea și lecții”, a spus Ion Petre.
   Deputatul Ciprian Nica a criticat dur atitudinea „unuia dintre candidații APV la Consiliul Local Panciu care, pe o pagină de socializare, a declarat că o altă persoană a salvat Spitalul din Panciu”. „Cum poate să spună așa ceva, când noi, după sărbătorile de iarnă de anul trecut, am stat două zile în București, cu dosarul spitalului la noi, pentru a-l scoate de pe lista neagră?”, a spus, revoltat, Ciprian Nica.
   Candidatul USL la Primărie a mai precizat că adeversarii săi în alegerile din 10 iunie mint populația orașului, minimalizând realizările obținute de actuala administrație locală. „Nu le convin ochii lui Petre! Normal că nu le convin, pentru că eu nu mă plec, niciodată, în fața unor oameni care nu au valoare. Eu sunt un om abordabil, ajut pe oricine, dar un singur lucru nu pot: să aplec urechea către oamenii care vor să facă rău”, a declarat Ion Petre.
   Acesta și-a exprimat convingerea că păncenii nu se vor lăsa înșelați de promisiunile celor care, printre altele, au dorit, în urmă cu un an, să le închidă Spitalul, îndemnându-i, totodată, să participe, duminică, la vot. „Aș vrea să fac un apel către dumneavostră, acela de a fi deștepți și de această dată, la fel ca în 2008, și să nu lăsați problemele orașului pe mâna celor care nu se pricep. Vă aștept pe data de 10 iunie la vot! Am încredere în dumneavoastră, iar dacă și dumneavoastră doriți să continuăm împreună, vom aduce orașul acolo unde trebuie și unde îi este locul. În permanență am afirmat că am ambiția să fac din Panciu orașul numărul 1 din Vrancea. Vă asigur că asta voi face!”, a concluzionat candidatul USL la Primăria Panciu.

Primăria Panciu, lider în implementarea proiectelor europene

   Primăria Panciu a reușit ca în ultimii opt ani de zile să acceseze proiecte europene care au dus la modernizarea infrastructurii orașului. Ca urmare a acestor proiecte accesate de primarul Ion Petre, orașul Panciu se află pe primul loc la categoria accesări de fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii. Primarul Ion Petre spune că dorința sa cea mai mare este aceea de a face din Panciu, „orașul numărul 1 al județului Vrancea”.
   Cea mai mare realizare a orașului Panciu, din ultimii 100 de ani, este introducerea rețelei de gaze naturale, în octombrie 2008. Investiția a costat 3,8 milioane de euro și a fost finanțată de la bugetul local al orașului și din alocările Ministerului Administrației și Internelor. La această sumă se mai adaugă suma de trei milioane de lei investită de Transgaz Mediaș pentru branșarea la magistrala națională. Lucrările au fost executate de firma Apopi & Blumen din Iași. Concomitent cu lucrările la rețeaua de gaze, administrația locală din  Panciu a derulat timp de trei ani și un proiect în valoare totală de 7,2 de milioane lei, prin care au fost montate 15 centrale termice containerizate pe gaze, care vor deservi 110 blocuri, cu 1.674 de apartamente existente în localitate. De această investiție beneficiază pănceni din aproximativ 5.500 de locuințe, din care 3.500 case și 2.000 de apartamente, dar și un număr de aproximativ 300 de agenți economici.

Blocurile din Panciu au fost reabilitate termic

   Reabilitarea termică a blocurilor a fost una dintre promisiunile făcute și onorate de primarul Ion Petre. În perioada 2010-2011, Primăria Orașului Panciu a reabilitat, gratis, 700 de apartamente din oraș. Pe lângă placarea cu polistiren a pereților, au fost realizate acoperișuri la toate blocurile reabilitate, dar și tâmplăria din termopan, inclusiv ușile de intrare în blocuri. În primele două etape ale proiectului, cifrate la 58 milioane lei, au fost reabilitate 30 de scări de bloc adică 700 de apartamente. Primarul Ion Petre spune că proiectul de anvelopare a blocurilor din orașul Panciu nu se oprește aici, precizând că în 2012 urmează să fie finanțată și cea de-a III-a etapă, ocazie cu care vor fi reabilitate și ultimile 66 de scări de bloc din oraș.

156 de locuințe vor fi inaugurate anul acesta

   Anul 2008 a fost anul în care administrația locală din Panciu a dat startul unui proiect care vizează construirea de locuințe pentru tineri, familii cu probleme sociale sau familii evacuate din casele retrocedate. Astfel, în 2009 au început lucrările la 64 de locuințe destinate familiilor cu probleme sociale, dar și la 80 de locuințe destinate familiilor evacuate. Lucrările au continuat și în 2010 și 2011. Este vorba de două cartiere care se află în construcție pe străzile Angerului și Mareșal Antonescu.

Orașul Panciu, modernizat cu fonduri europene

   Echipa Primăriei Panciu, coordonată de primarul Ion Petre, a reușit performanța de a implementa cele mai multe proiecte europene din județul Vrancea. „Eco Panciu” – sistem performant de management al deșeurilor”, dotarea și modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, realizarea „Hărții Digitale a Orașului Panciu”, „Tradiție și Spiritualitate Pănceană”, proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, dotarea Serviciului Poliției Locale Panciu cu două mașini de intervenție sunt doar câteva dintre proiectele finanțate cu fonduri europene. 

Liceul Ioan Slavici, extins și reabilitat

   Un alt proiect important aflat în curs de implementare este „EDU PANCIU –  Educație și cunoaștere, Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”, în valoare totală de 30.494.077,94 lei. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional. Lucrările au început în luna martie a acestui an. Până în aprilie 2013, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” va avea 16 laboratoare de specialitate.

Infrastructură modernizată prin  PIDU

   Primarul Ion Petre a semnat, pe data de 19 iulie 2011, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanțat din Fondul Social European. În cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de  modernizare urbană și de infrastructură, dar se vor asigura și servicii sociale moderne cu scopul de a întări siguranța cetățeanului. Vor fi create și modernizate toate zonele verzi dintre blocurile din oraș și vor fi dotate cu mobilier stradal, alei, parcări, arbuști etc. Vor fi realizate lucrări de asfaltare în lungime de aproximativ 10 kilometri și a căror valoare este de 13.659.894 lei.

Rețelele de apă și canalizare , reabilitate prin proiectul VranceAqua

   La începutul lunii mai 2011, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, împreună cu primarul Ion Petre au inaugurat lucrările de reabilitare și extindere a rețelei de alimentare cu apă și canalizare a orașului Panciu. Investiția are o valoare de 29,2 milioane de lei și face parte din Proiectul VranceAqua, inițiat de șeful administrației județene. Lucrările constau în reabilitarea a 24,5 kilometri rețea de alimentare cu apă și construirea altor 14,5 kilometri de rețea. De asemenea, vor fi reabilitați 8,1 kilometri ai rețelei de canalizare, care va fi și extinsă cu 18,5 kilometri, și va fi construită o stație nouă de epurare, în cartierul Satu-Nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?