Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Glaucomul: speranţa într-un tratament mai eficient


   A doua cauză a orbirii în lume este glaucomul, care afectează 50-60 de milioane de persoane, din care 6-7 milioane își pierd vederea. În Franța, circa 800.000 de persoane sunt tratate de glaucom și se pare că sute de mii sunt afectate de această boală fără să știe. O echipă de cercetători condusă de Christophe Baudouin, de la Institutul oftalmologic (Inserm/CNRS/UPMC), a efectuat o serie de teste pe șoareci care suferă de glaucom. Rezultatele testelor vor fi publicate în revista Plos One.
   Cercetătorii au reușit să păstreze funcția vizuală la șoarecii afectați de glaucom. Glaucomul reprezintă o afecțiune ce se corelează cu distrugerea nervului optic, fapt ce conduce la o pierdere progresivă și ireversibilă a funcției vizuale; distrugerea nervului optic se asociază cel mai frecvent cu fenomenul de creștere a presiunii intraoculare. Prin blocarea receptorilor specifici, cercetătorii au reușit să diminueze presiunea intraoculară și să protejeze astfel retina și capacitatea vizuală.
Factorii de risc pentru această boală sunt: ereditatea (în 20 – 30 % din cazuri), vârsta (în general după 45 de ani), miopia și originea etnică (populația de origine africană și asiatică este mai expusă). Fumatul este un factor de agravare a bolii.
   Degenerescența trabeculului (țesut translucid format din fibre intrețesute unele cu altele, care filtrează umoarea apoasă atunci când aceasta se scurge în afara ochiului), care este la originea acestei disfuncții, încă nu a fost clar lămurită, iar actualele tratamente împotriva glaucomului nu vizează direct această ‘trabeculopatie’. Ceea ce ar explica, cel puțin în parte, eșecul terapeutic observat adesea și care duce la orbire.
   Echipa lui Christophe Baudouin încearcă să înțeleagă mecanismele fiziopatologice ale acestei ‘trabeculopatii’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?