Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO: Cu Decebal Gabriel Bacinschi despre facturile la ENET, faţadele blocurilor şi… puţină mişcare


  

 

   Continuăm astăzi interviul acordat în exclusivitate cotidianului nostru de primarul municipiului Focșani, Decebal Gabriel Bacinschi. În cea de-a doua parte, veți putea afla cum va fi redusă cu o treime factura la ENET, care sunt planurile de reabilitare termică a blocurilor, cum s-a produs intrarea în politică și administrația publică și cum se menține în formă edilul-șef.

Opoziția, haină grea

Reporter: Din trei mandate, două ați fost în opoziție…
Decebal Bacinschi: Da, mi-a ieșit păr alb… (Râde)

Rep.: Asta ce înseamnă? Că a trebuit să vă bazați doar pe ve-niturile proprii, fără prea mare sprijin de la bugetul de stat?
D.B.: Dumneavoastră aveți perfectă dreptate. De exemplu, pe noi ne-a afectat foarte mult bugetul, plata subvenției, în condițiile în care cu subvenția dată într-un an de zile, cred că făceam 70-80 de străzi din municipiul Focșani cap-coadă. Dar, de ce a fost necesară această subvenție? Pentru că veniturile populației sunt foarte mici. Să știți că am comparat facturile noastre cu valoarea facturilor  din străinătate. Nu sunt mai mari, dar acolo veniturile sunt mai mari. La noi ajunge o factură la utilități la nivelul unui salariu.

Rep.: Ce vi se reproșează cel mai des? Că acum v-ați întâlnit cu oamenii, plus că țineți au-diențe… Care este dorința cea mai mare a oamenilor?
D.B.: Oamenii, în general, care vin în audiență, foarte, foarte puțini, eu nu știu dacă am întâlnit șase, șapte persoane de când țin audiențele astea, când discută de probleme generale. Poate un administrator când mai vine ridică vreo problemă, dar în general, cei care vin în au-diență, vin cu probleme punctuale. Ce este mai prost, că marea majoritate a problemelor ridicate de cei care vin în au-diență, nu pot fi rezolvate de către Primărie. Au probleme cu vecinii din bloc. Noi nu avem ce căuta în bloc. Vin și spun că, mai dau un exemplu, vor serviciu. Nu avem unde să vă asi-gurăm serviciu. Sau: știți, eu pentru 20 de lei nu mai pot să iau abonamentul gratuit. Asta pentru că, potrivit unor hotărâri de Consiliu Local, doar până într-o anumită sumă se acordă abonament gratuit pentru pensionari. Nu ai cum să rezolvi.Dacă faci astfel de treburi, automat cei care vin în control îți vor imputa lucrurile acestea. Sunt problemele pe care le ridică cetățenii care vin în audiență sau de multe ori când ajunge la mine, treaba nu este chiar așa de legală, pentru că, dacă ceea ce dorește un cetățean este legal, treaba  o rezolvă toate compartimentele, nu este nicio problemă. Dar, la marea majoritate a celor care au venit, le-am zis: ne cunoaștem, ne știm de o viață, dacă este legal, vă rezolv, dacă nu, nu pot să vă rezolv. Mai înjură câte unul…
Reabilitare de jos în sus

Rep.: În ultima perioadă, când v-ați întâlnit cu oamenii, acum în campanie, ce v-au spus, despre ce ați discutat? Fațadele la blocuri?
D.B.: În momentul în care noi schimbăm orașul, că practic asta facem noi acum, schimbăm străzile, spațiile verzi, parcările. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în astfel de situații este să rezolvi problema infrastructurii, să schimbi tot ceea ce este în pământ. Sperăm ca în doi, trei ani de zile să fie rezolvată această problemă în proporție de 95%. Spun 95% pentru că în fiecare an se mai creează două trei străzi, acum au apărut câteva străzi noi, chiar le-am dat denumirea unor pomi fructiferi. A Caisului, Nucului, Prunului. Chiar făcem o glumă, dacă vrei să-i explici unuia cum să ajungă la tine,  pleci aici spre Vânători, intri pe Nucului, faci la stânga pe Prunului și …și mai avem copaci. Åži pot să mai apară străzi noi, unde urmează să rezolvăm problema utilităților. Următorul pas, realizarea drumurilor, tro-tuarelor, aleilor, de jos în sus. Dacă vom termina în doi ani de zile tot ceea ce înseamnă rețele, următorul pas este să intrăm în cartiere, să rezolvăm tot ce înseamnă cartiere, am luat acum partea asta de Sud. Să rezolvăm problema drumurilor, a aleilor, a spațiilor verzi.

Rep.: Cum mai e proiectul acela cu Zona Sud?
D.B.: Eu cred că acum pe 15-20, ar trebui să-l încep. Sunt în procedura de contractare. Să declarăm o firmă câștigătoare, să semnăm contractul și să se apuce de treabă.

Rep.: Åži proiectul cu parcurile?
D.B.: Parcurile nu au fost aprobate, le-am scos acum din nou, săptămâna viitoare vreau să ajung cu ele la Minister să vedem din ce motiv nu au fost aprobate. La Movilița și Cîmpineanca au fost mai bune, văd că ei au câștigat.

Rep: Revenind la reabilitarea termică a blocurilor…
D.B.: Să încercăm, una dintre probleme ar fi rezolvarea infrastructurii, aleilor, trotuarelor, spațiilor verzi, în paralel cu treaba aceasta să reabilităm fațadele la blocuri, pentru că după cum știți și dumneavoastră, avem programul acesta de termoficare. Dacă nu reușim să rezolvăm tot lanțul, centrala termică, rețelele principale, punctele termice, rețelele secundare, rețelele de la subsolul blocurilor, nu se va vedea eficiența acestui sistem. Deci, noi la toate trebuie să intervenim.La ora asta, afară de banii pentru fațade, pe care ar trebui să-i primesc de la Guvern, celelalte sunt rezolvate, am ajuns la capăt de acum, să reabilităm blocurile. Spun treaba asta pentru următorii doi, trei ani, pentru că acum, noi intrăm să refacem centrala ENET, să aducem centrala nouă, am scos la licitație rețelele și punctele termice, o parte din ele sunt rezolvate. 40-45% sunt rezolvate. Partea stângă a Cartierului Sud, partea Mausoleului și Gara Veche. Am după aceea PT 19 pe Brăilei rezolvat, lucrez acum în zona străzii 8 Martie, mai am două rețele și am terminat și zona Eroilor. Kogălniceanu tot așa cu reabilitarea rețelelor. Din punctul meu de vedere, în doi ani, doi ani și jumătate, terminăm și asigurăm în același timp și ceea ce nu am făcut noi când am proiectat. Eu lucram pe partea de construcții și domnul Lățcan pe partea de instalații. Noi am început amândoi activitatea în 1970. Recircularea apei calde, acesta este un câștig mare, pentru că nu mai pierd oamenii atâta apă ca să poată să-și rezolve problema apei calde.

Soluții pentru scăderea cu o treime a facturii la ENET

Rep.: ENET-ul rămâne tot mai avantajos decât centrala de apartament?
D.B.: În momentul în care rezolvăm toate aceste probleme, cred că ENET-ul va fi cel mai avantajos. Am discutat și cu alții în străinătate, sunt tot pe același sistem, deși sunt foarte mulți oameni care nu cred. Nici eu nu am crezut, am stat de vorbă cu specialiștii, au venit și mi-au demonstrat. Sunt și câteva lucruri care trebuie rezolvate de Guvern. Să rezolvăm odată problema aceasta care înseamnă societatea aceasta care extrage și aduce gazul, societatea care transportă, Transgazul, și care îl distribuie. Sunt trei societăți. De ce ne bagi pe noi prin Distrigaz? Acest Distrigaz distribuie la nivelul comunității.

Rep.: Cum ar trebui să fie?
D.B.: Să mă leg direct din Transgaz. Ar scădea cu o treime costul gigacaloriei. Noi plătim acum niște bani, pe care practic nu ar trebui să-i plătim. Noi, fiind consumatori, ar trebui să primim din conducta firmei care transportă, dar cred că în următorii ani, dacă dă Dumnezeu să fim sănătoși, este o sumă destul de mare, dar cât dăm noi acum la subvenție, să ne facem o stație de reglare gaze, să ne facem o conductă separată, care să ajungă până în centrală. Noi de altfel am avut ideea aceasta, a existat și există un proiect la nivelul Consiliului Județean, cu o conductă de gaze adusă din zona Lieștiului, dinspre Galați, care să aprovizioneze și să asi-gure gaz și pentru toate comunele de pe raza municipiului Focșani și ar fi intrat în Focșani în zona Brăilei. Atunci ne făceam racordul separat. Dar acest proiect stagnează, am vorbit cu cei de la Transgaz, au spus că ar dori să o facă, dar încă nu au definitivat această lucrare. E vorba despre vreo 40-50 de kilometri de conductă care ar trebui realizată pentru că la ora asta, conducta care alimentează Focșaniul vine dinspre Mărășești, a început să fie subdimensionată, datorită faptului că a fost racordat Panciu. Au mai racordat și Odobeștiul. Nu vom mai avea posibilitatea ca să asi-gurăm cantitatea de gaz. Asta ar fi o treabă. A doua, vom produce energie electrică de șase ori mai mult, pe care o s-o vindem și asta va scădea de asemenea prețul, și se vor reduce foarte mult pierderile, cred că se vor reduce la jumătate. Am avut o discuție, am fost la o conferință, erau specialiști din Franța, Germania, legat de această gigacalorie și spuneau că la ei gigacaloria nu e mai ieftină, e mai scumpă, dar la ei nu sunt pierderile așa de mari. La noi pierderile sunt mari, dacă am reduce pierderile ar fi treaba în regulă. Acest proiect pe care noi îl punem în aplicare acum, este un proiect pe mediu. Deci el are două componente:  reducerea noxelor și reducerea pierderilor. El își propune aceste două componente, dar automat va duce la o scădere a prețului gigacaloriei.

Rep.: Adevărul este că prețul la gigacalorie este mare, iar în iarnă facturile au fost foarte mari…
D.B.: Prețul gigacaloriei crește datorită distribuției. La poarta centralei este cu câștig, este chiar profitabil, noi pierdem la distribuție. Punctele termice vor fi automatizate, așa că o să trebuiască să avem cinci, șase oameni la cinci, șase puncte termice. Totul va fi pe calculator, supraveghere. Deci nu va mai fi nevoie de atâta personal. Nu mergem pe ideea să dăm acești oameni afară, ci să facem echipe de intervenție și să intervină ei în cazul unor avarii, deficiențe care apar.

Debutul în politică și administrație

Rep.: În anul 2000, cum ați ajuns să candidați la Primărie? Cine a venit la dumneavoastră să vă propună să candidați?
D.B.:Toți au venit. Primii au venit de la PRM. Pe urmă a venit PSDR-ul. A fost simpatic președintele de atunci al organizației. Mi-a spus că dacă particip la alegeri mă face vicepreședinte la partid aici pe județ, că președinte nu putea, că era el.

Rep.: Cum v-a convins PSD-ul?
D.B.: A fost o perioadă în care Primăria, când era Lățcan primar, nu mai elibera autorizații de construire, pentru că nu era aprobat PUG-ul.Vreo  patru cinci luni de zile a durat. Noi, care aveam societate și de proiectare și de construcții, am cam simțit treaba aceasta. În perioada asta s-a organizat la sediul partidului o ședință cu cei care lucrau în construcții, în proiectare, și am ridicat această problemă. Bineînțeles că răspunsul a fost că nu puteau face nimic, că nu aveau primar. Erau acolo oameni care aveau vechime în partid, eu n-am vrut să mă bag. Domnul Marian Oprișan m-a întrebat dacă sunt de acord să mă treacă într-un sondaj și din sondajul acesta a plecat totul.

Rep.:  Cum ați găsit Primăria, Focșaniul, în prima zi când ați ajuns aici? Cum vi s-a părut totul, din postura de primar?
D.B.: Administrația e o școală nouă. Avantajul meu a fost că știu orașul. Åžtiam blocurile, știam străzile, sistemul de alimentare cu apă, canalizare. Dacă eu asta am făcut treizeci de ani… atîția erau atunci, practic eu știam exact și știu și la ora asta pe unde vin conductele.   M-au ajutat foarte mult și colegii, tot ce înseamnă legislație, dar în oraș, pe care cred că puțini îl știu, cunosc fiecare străduță, fiecare cartier, fiecare zonă.

Rep.: Cum v-a venit ideea ca în fiecare dimineață, la prima oră, să mergeți să faceți turul orașului? De ce ați luat decizia asta? O faceți exact din 2000, de când ați devenit primar…
D.B.: Pe șantier nu făceam același lucru? O luam de la etajul opt, coboram, asta nu e treabă de acum. Până când nu vezi cu ochii tăi ce trebuie făcut, unde trebuie să intervii, nu poți să iei o decizie, decizia nu se ia din birou. Plus că dai telefoane încontinuu. Avem și stații pe mașină: vezi că pe strada cutare trebuie făcut cutare.

Rep.: Am observat că dați mâna cu toți oamenii, vă salutați, vă cunoaște tot orașul…
D.B.: Eu cred că e și felul tău de a fi, eu dacă merg undeva, în două trei zile mă salut cu toți. Nu știu dacă atrag atenția, dar salut chiar dacă nu-i cunosc, intru în vorbă, îmi place să vorbesc cu oamenii, să-i întreb, să mă întrebe. Nu cred că sunt o persoană care să fac pe cineva să stea departe de mine.

Comunitatea aceasta nu poate să rămână pe mâna oricui

Rep.:  Vasăzică nu ați obosit după trei mandate, mai urmează unul…
D.B.: Totul depinde de oameni. După ce nu voi mai fi primar, mă întorc pe șantier. Nu stau degeaba. La ora asta am certificate de dirigenție pentru toate categoriile de lucrări de construcție de la aeroporturi, poduri, piste pentru avioane, clădiri civile. Åži cred că și veniturile sunt cam de două ori mai mari decât aici. Am certificat de manager de proiect… Comunitatea aceasta nu poate să rămână pe mâna oricui, mi-aș dori ca după mine să vină cineva care să aibă un pic de experiență, să fi fost măcar un mandat consilier. Să cunoască un pic problemele oamenilor, orașului. Eu am trecut prin toate etapele, șef de punct de lucru, șef de șantier, inginer șef, director și așa mai departe. Deci înveți ceva, nu poți să iei pe cineva într-o funcție atâta timp cât nu știe treburile astea. Cel mai greu este să înțelegi omul și să-i spui ce are de făcut, în momentul în care nu știe ce are de făcut, te uiți tu la el, el la tine, și nu ai realizat nimic.

Rep.: Ați avut conflicte cu angajații Primăriei?
D.B.: Nu am avut conflicte, eventual ne certăm, dar la scurt timp ne trece. Dacă mă cert cu anumite persoane cărora nu prea le place munca, eu îmi stric toată ziua, dar cred că ele pleacă și fluieră…

Sport și un stil de viață sănătos

Rep.: Mai alergați?
D.B.: Zilnic fac sport.

Rep.:  Ce înseamnă sport?
D.B.: Înseamnă mult tare. Nu vă pot spune, că o să ziceți că exagerez.

Rep.: Spuneți-ne și nouă ce faceți…
D.B.: Tot ce înseamnă gimnastică, exerciții, mișcare…

Rep.: La sală?
D.B.: Acasă, în aer liber… când vrei să faci un pic de mișcare, și pe o bucată de scândură poți s-o faci. Nu e greu ce fac eu, numai că trebuie să faci în fiecare zi.

Rep.: Dar când mergeți în străinătate, tot așa fugiți în jurul hotelului? 
D.B.: O oră, o oră și jumătate alerg în fiecare zi. În străinătate foarte multă lume face mișcare.

Rep.:  Aveți și un regim alimentar care să dubleze această acti-vitate fizică?
D.B.: Iau trei mese pe zi. La 12.30 punct, de 42 de ani, eu plec la masă. Așa m-am obișnuit pe șantier. Duc o viață aproximativ ordonată. Îți poți pune ceasul după mine. Am programul meu. Iar pentru focșăneni, am montat și urmează să mai montăm aparate de fitness în parcuri.
   
   Am plecat din biroul primarului Bacinschi, spunându-ne că rar mai găsești atâta energie într-un om, mirându-ne câte știe despre Focșanii de ieri și de azi, știind că municipiul unde ne creștem copiii este pe mâini bune.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?