Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Puţini elevi vor să înveţe o meserie, în timpul studiilor liceale


   Elevii nu s-au înghesuit să se înscrie în cadrul Programului Național „Alege-ți drumul!”, pentru a învăța o meserie. Asta în condițiile în care Ministerul Educației va acorda cursanților câte o bursă lunară de 200 lei. Nici jumătate dintre cele 308 locuri puse la dispoziție nu au fost ocupate.

   Absolvenții de clasa a VIII-a nu s-au arătat foarte interesați să învețe o  meserie. Doar 107 elevi s-au înscris în Programul Național „Alege-ți drumul!”, deși au fost puse la dispo-ziție 308 locuri. Conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) consi-deră că în etapele următoare, vor fi ocupate toate locurile. „Eu cred că societățile comerciale care sunt beneficiarele pregătirii acestor copii, încă au o reținere de a colabora cu unitățile școlare. Nu mă refer aici la faptul de a dialoga, ci la baza mate-rială, la un specialist care să se ocupe de elevi, ca ei să meargă la acea firmă, nu doar să o viziteze. Un copil care merge la clasa a IX-a știe că este la liceu. Indiferent de nivelul la care el se află, mentalitatea copilului, a părinților, ca el să treacă ulterior într-o școală profesională, încă mai trebuie modificată și asta se poate face în timp. Probabil că după ce clasa a IX-a va trece la gimnaziu va fi mai ușor, copilul să va înscrie direct la școala profesională, cam așa văd lucrurile”, a spus inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.
   Există reticențe nu doar din partea elevilor, ci și din partea părinților, pentru tot ceea ce este nou. De pildă, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, pentru dome-niul de formare profesională cu specializările tinichigiu-vopsitor auto, electromecanic utilaje și instalații comerciale, electrocasnice și din industria alimentară și electronist aparate și echipamente nu s-a înscris niciun elev. Pentru fiecare specializare sunt puse la dispoziție câte 28 de locuri.
   Nici la Vidra interesul elevilor nu a fost mai mare. La Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” s-a aprobat înființarea a două clase pentru domeniile turism alimentație-calificarea ospătar vânzător în unități de alimentație, iar pentru domeniul fabricarea produselor din lemn- calificarea operator la fabricarea che-restelei. Pentru fiecare dintre cele 2 clase sunt disponibile câte 28 de locuri. „Este prima dată când apare această formă de învățământ, pe parcursul anului școlar, ca o alternativă. Impactul este mai dificil pentru copii, deoarece nu știu încotro să o apuce. Noi ne așteptăm ca în celelalte etape elevii să opteze în cunoș-tință de cauză. Nu ne așteptăm să fie clasele pline, dar ne așteptăm să îndeplinim planul de școlarizare propus. Åžcolile au optat pentru aceste clase în cunoștință de cauză, știu căror copii se adresează, totuși sperăm să ne facem clasele. Cei care au optat până acum au optat în cunoștință de cauză, cu acordul părinților, și își doresc lucrul ăsta, să treacă de la învățământ liceal la profesional”, a spus Tincuța Zahariuc, inspector școlar pentru discipline tehnice.

Specializarea mecanic auto, cea mai solicitată
 
   Potrivit unei situații comunicate de ISJ, concurență a fost pe locurile puse la dispoziție de Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud, unde la domeniul mecanic- calificarea mecanic auto s-au înscris 55 elevi, fiind disponibile 56 de locuri.
   La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” domeniul mecanică- calificarea mecanic auto au fost ocupate 27 de locuri, fiind disponibile 28. La Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani, domeniul mecanică- ca-lificarea mecanic auto s-au înscris 12 elevi, pe cele 28 de locuri. La Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, pe cele 28 de locuri s-au înscris 10 elevi, doar la domeniul mecanică- calificarea mecanic auto, iar la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” s-au înscris 3 elevi la calificarea confecționer tâmplărie aluminiu și mase plastice, deși au fost 28 de locuri disponibile.

Mai multe etape de înscrieri
 
   Elevii care nu au reușit să se înscrie în cadrul programului „Alege-ți drumul” au în continuare această șansă. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, va mai exista și o a II-a etapă a înscrierilor, din perioada 11-25 iunie. În această etapă, elevii își pot revizui opțiunea pentru calificarea și/sau pentru școala pentru care au optat în prima etapă.
   În ultima etapă de înscrieri, din perioada 27-31 august, elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate din etapa a II-a. Înscrierile se fac pe baza unui dosar, pe care elevii îl vor depune la secretariatul unității de învățământ pentru care au optat, în urma procesului de selecție. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?