Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Nu aveți încredere deplină în cremele de protecție solară!


   Oamenii de știință ne avertizează să nu mai avem încredere deplină în  cremele speciale de protecție solară – ele nu trebuie să fie singurul nostru scut împotriva razelor solare. Deși protejează împotriva razelor ultraviolete, aceste creme nu ne pot feri de melanom, cel mai fatal tip de cancer. În schimb, suntem sfătuiți să purtăm îmbrăcăminte adecvată, pălării și ochelari de soare speciali sau să ne ferim de soare cu totul.
   Razele ultraviolete sunt din ce în ce mai puternice în ultimul timp, datorită subțierii stratului de ozon. Se consideră că peste 90% sunt raze UVA, mai intense dimineață devreme și după-amiază, raze care pătrund chiar și prin sticla geamului și produc bronzul atât de dorit de mulți, dar și ridurile. Razele UVB sunt mai puternice la mijlocul zilei și cauzează arsurile solare.
   Incidența melanomului malign, cel mai agresiv tip de cancer de piele, a crescut mut mai repede decât orice alt tip de cancer, în ultimi zece ani înregistrându-se un număr aproape triplu de cazuri.
Metodele preventive includ evitarea expunerii la soare, mai ales la mijlocul zilei și purtarea unor haine adecvate (pantaloni, cămăși cu mâneca lungă, pălării). Bine-cunoscutul SPF, ”sun protection factor” – factor de protecție împotriva razelor solare și se aplică atât la cremele speciale cât și la îmbrăcăminte (de exemplu, testele au arătat că pălăriile au SPF 3-6 și hainele de vară SPF 6, etc.).
   Pentru protejarea ochilor, sunt recomadați ochelarii de soare care au încorporat în lentilă un filtru special al cărui grad de protecție este cuantificat prin EPF – Eye Protection Factor; în nici un caz nu sunt ochelarii de proastă calitate care se găsesc la tarabe la colțul străzii, singurul lor efect este că întunecă imaginea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?