Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sute de ciobani pot pierde banii pentru animale


   Sute de crescători de ovine și caprine riscă să piardă subvențiile financiare dacă nu depun la timp cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până acum doar 10% dintre crescătorii de ovine și caprine din județ au depus cereri pentru subvențiile acordate în acest an.

  
   Deși sunt mai puțin de două săptămâni până la expirarea termenului de depunere a cererilor, la APIA au fost depuse circa 120 de dosare, foarte puțin dacă se ține cont că în 2011 au fost depuse peste 800 de cereri. Cererile se depun la APIA după ce sunt vizate de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița, singura asociație de profil din Vrancea. Întârzierile în depunerea cererilor se datorează bâlbâielilor în aprobarea legislației cu condițiile care trebuie îndeplinite de crescători.
   Nu în ultimul rând, actul normativ prevede obligativitatea ca ovinele și caprinele născute în 2008 și 2009 să aibă două crotalii simple, iar din 2010 să fie individualizate și cu o crota-lie electronică.
În schimb, realitatea din teren a arătat că aproape toate animalele născute în 2008 și 2009 nu au avut câte două crotalii. În aceste condiții, ciobanii trebuie să comande și a doua crotalie pentru a putea obține subvențiile financiare.
   Managerul Ion Avram de la Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița spune că, din experiența anilor trecuți, majoritatea crescătorilor vor veni în ultimele zile. „Până acum avem circa 120 de exploatații pentru care s-au depus cereri. Anul trecut am avut circa 800 de cereri din cele aproape o mie de exploatații din județ. Unii dintre crescători mai așteaptă câteva zile pentru că mai au animale care nu au împlinit vârsta de un an și nu ar putea primi subvențiile. Din experiența anilor trecuți, în ultimele zile vor veni sute de crescători pentru a depune cererile”, a afirmat Ion Avram.
   Pentru a deveni membri ai Asociației, crescătorii de ovine trebuie să plătească un leu pentru fiecare animal. Foarte puțin, comparativ cu avantajele financiare. De exemplu, dacă un crescător are 100 de oi, plătește o sută de lei și beneficiază de o subvenție de circa 4.000 lei, dacă sprijinul financiar rămâne la valoarea de anul trecut.
   Pentru a obține subvenția, solicitanții trebuie să depună cererea vizată de asociațiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite la centrul APIA pe raza căruia se află înregistrată exploatația. Cererea trebuie să fie însoțită de buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de înregistrare/certificatul de înregistrare. Sprijinul financiar se acordă producătorilor agricoli care dețin un efectiv de cel puțin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minimă de un an, înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor.
   Pe lista condițiilor impuse pentru obținerea subvenției la ovine, crescătorul trebuie să mențină efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima „la adresa menționată în cerere pe perioada de retenție până la data de 20 august 2012”.
   Ulterior, APIA va întocmi și transmite Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, până în data de 1 octombrie 2012, situația centralizatoare cu efectivele de animale eligibile la plata subvențiilor, în vederea stabilirii cuantumului pe cap de animal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?