Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Încep înscrierile pentru clasele profesionale


Startul înscrierilor în clasele profesionale s-a dat astăzi. Elevii de clasa a IX-a pot opta pentru unul dintre cele 308 locuri puse la dispoziție la nivelul județului Vrancea, prin programul „Alege-ți drumul”. Cele mai multe licee cu profil tehnologic vor forma specialiști în domeniul mecanicii auto.

   Elevii care vor să se inițieze într-o meserie căutată pe piața muncii sunt așteptați, de astăzi, să se înscrie în clasele pentru învățământul profesional, ce se vor înființa în cadrul programului „Alege-ți drumul”. Înscrierile au debutat astăzi și se vor încheia pe 31mai.
   La nivelul județului Vrancea, în liceele cu profil tehnologic, oferta de locuri este foarte bogată. Astfel, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” se vor înființa patru clase cu specializările Electromecanic utilaje și instalații comerciale, electrocasnice și din industria alimentară, Electronist aparate și echipamente, Mecanic auto și Tinichigiu vopsitor auto.
   Colegiul Tehnic „Gh. Balț” din Adjud pune la dispoziția celor interesați 56 de locuri pentru specializarea Mecanic auto. Oferta Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani cuprinde 28 de locuri pentru specializarea Confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice. Tot câte 28 de locuri oferă și Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”, unde se vor înființa clase pe specializarea Mecanic auto.
   La Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra, elevii au posibilitatea de a alege între cele câte 28 de locuri pentru specializările Operator la fabricarea cherestelei și Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație. Directorii liceelor cu profil tehnic sunt de părere că aceste specializări vor avea mare căutare în rândul elevilor.
   De altfel, unele unități de învățământ au reuțit să obțină chiar performanțe cu elevii din clasele învățământului profesional, în urmă cu doi ani, când acestea încă funcționau. Prin urmare, cel mai probabil, locurile puse la dispoziție vor fi ocupate fără probleme. ” Noi am popularizat oferta la noi în școală, s-au efectuat țedințe cu părinții elevilor de clasa a IX-a, cu ajutorul diriginților. La activitățile de orientare și consiliere au fost purtate discuții, punând accentul pe conștientizarea cerințelor pieței muncii și a oportunităților pentru carieră. Acum sperăm că ei vor fi interesați. Ca un atu, în 2008 și 2009 am obținut locul II pe țară la concursul pe meserii, cu aceeați meserie pe care o propunem acum elevilor. În 2009 a fost ultima generație a claselor profesionale, apoi s-au desființat”, a declarat Manuela Petrea, director adjunct al Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Focșani.

Instruire profesională și mini salariu 
 
   Programul „Alege-ți drumul” oferă elevilor o pregătire profesională cu durata de 2 ani, pentru dobândirea unei calificări. Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățământul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizată după absolvirea clasei a IX-a.
   Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă pe lângă disciplinele pentru învățământul obligatoriu, și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă, în contextul în care, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil pentru absolvenții de liceu.
   Unul dintre avantajele acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze în unitățile în care au făcut practică, pe o perioadă determinată. Astfel, acolo unde condițiile vor permite, angajatorii vor continua să îi susțină pe cei mai buni dintre elevi. Mai mult, după finalizarea acestui program, elevii pot lucra, iar în acelați timp îți pot continua studiile liceale.

Mai multe etape de înscrieri

   Elevii care nu au reușit să se înscrie în cadrul programului „Alege-ți drumul” nu trebuie să dispere. Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației, va mai exista ți o a II-a etapă a înscrierilor. Aceasta va fi în perioada 11-25 iunie, când elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în etapa I.
   De asemenea, este posibil ca în această etapă elevii să îți poată revizui opțiunea pentru calificarea și/sau pentru școala pentru care au optat în prima etapă.
   În ultima etapă, programată în perioada 27-31 august, elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a. Înscrierile se fac pe baza unui dosar, pe care elevii îl vor depune la secretariatul unității de învățământ pentru care au optat, în urma procesului de selecție. Programul va demara odată cu începerea noului an școlar 2012-2013.
   Mai multe informații despre program se pot obține și la numărul de telefon gratuit  0 800 816 237.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?