Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Omagiu pentru veteranii de război


   Veteranii de război au fost omagiați, vineri, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Nordic din Focșani. La ceremonie au participat veterani, văduve ale acestora, cadre militare în activitate, dar și reprezentanți ai administrației județene și focșănene. În schimb, nicio persoană din conducerea Prefecturii nu a catadicsit să vină la comemorarea Zilei Veteranilor de Război, iar cu cinci minute înainte de eveniment, prefectul a fost văzut la sediul PDL.
   Ceremonia a început la ora 11.00, iar după acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și alocuțiuni au urmat depunerea de coroane și defilarea gărzii de onoare. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin lege în semn de recunoștință a meritelor foștilor combatanți pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenței, suveranității teritoriale și a intereselor țării.
   Reprezentanții Filialei Vrancea a Asociației Veteranilor de Război au arătat că cer doar „respect și onoare din partea tuturor”. „Suntem cei care, la apusul soarelui vieții noastre, privim cu încredere viitorul țării pentru că am crezut și sperăm într-un viitor mai bun și mai luminos, mai ales pentru generația activă și tânără”, a afirmat președintele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Panciu, colonelul (r) Gheorghe Rogoz.
   Comandantul Garnizoanei Focșani, generalul de brigadă Florinel Damian i-a asigurat pe veterani că militarii din Garnizoana Focșani sunt alături de ei și îi vor ajuta în măsura posibilităților. El a vorbit și despre militarii focșăneni care servesc în teatrele de operațiuni din Afganistan. „Militarii din Garnizoana Focșani nu vor precupeți niciun moment, sângele și viața, așa cum au jurat, în pofida tuturor pro-blemelor de natură financiară și de altă natură, să fim alături de populație, să servim urbea, să servim România și poporul român”, a afirmat generalul.

„Veteranii de război sunt eroii în carne și oase”

   Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu. La solicitarea șefului administrației județene a fost păstrat un moment de reculegere în cinstea fostului general maior Nicolae Zamfir, președintele Asociației Veteranilor de Război, filiala Vrancea. „Eroii reprezintă pentru fiecare națiune în parte mo-dele de viață, pentru români, eroii sunt cei care au luptat pentru independență, pentru ca țara lor să devină România de astăzi. Pentru mine și sper că și pentru restul românilor, eroii sunt și veteranii de război, onoarea și dragostea față de acest pământ românesc au fost pentru domniile lor mai presus decât oricare alt sentiment. Mai presus de teamă, mai presus de dragostea de familie, mai presus de foame. Pentru mine, ve-teranii de război sunt eroii în carne și oase, iar cinstirea lor este emoționantă”, se arată în mesajul lui Marian Oprișan.
   Åžeful administrației județene arată că „veteranii de război sunt însă eroii pe care poate noi nu îi prețuim întotdeauna la adevărata lor valoare”. „Statul ar trebui să facă mai mult pentru acești oameni, căci și lor ca și camarazilor lor trecuți în neființă, românii le datorează totul. Noi, de asemenea, poate ar trebui să facem mai mult pentru cinstirea veteranilor de război. Astăzi ne aflăm aici pentru a le arăta aprecierea noastră însă acest lucru îl putem face mai des pentru că orice întâlnire cu veteranii de război nu reprezintă decât un mare câștig, o nouă experiență de viață”, se arată în mesaj.

Respect pentru militarii din Afganistan

   Președintele Consiliului Județean a amintit de militarii vrânceni care au luptat sau încă se mai află în teatrele de operațiuni din Afganistan și luptă împotriva terorismului. „Veteranii de război nu sunt doar cei care au luptat în cele două războaie mondiale, sunt și cei care au luptat împotriva terorismului din Irak, din Afganistan sau cei care au luptat pentru a instaura pacea în Bosnia-Herțegovina. Mulți dintre cei care au fost în astfel de misiuni internaționale sunt militari ai garnizoanei Focșani, adevărați eroi. Din păcate, unii dintre militarii noștri au plătit cu viața lor, iar alții vor duce cu ei pe viață urmele acestor războaie contemporane. În numele administrației publice județene le mulțumesc și le prezint toată stima pe care o merită”, se încheie mesajul șefului administrației județene.
Imagini pe www.monitorulvn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?