Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Protest cu capre, în faţa Primăriei Suraia


  

 

   Scandal mare, ieri, la Primăria Suraia. Aproximativ 50 de capre au fost aduse în fața sediului primăriei de Valentina Cuciuc. Femeia era nemulțumită de faptul că primarul pedelist Vasile Grosu a amendat-o cu 500 de lei, pe motiv că și-a lăsat animalele să pască pe izlazul comunal. 
   Femeia este convinsă că a fost amendată deoarece nu a cotizat la primar, de Paște, cu miei. „Pe noi ne-a amendat pentru că nu am adus la primar miei de Paște. Au fost mici și nu erau de tăiat. Alții, care au dat, nu sunt amendați”, a spus Valentina Cuciuc. În tot acest timp, ciobanii agreați de edilul portocaliu erau anunțați să părăsească imediat pășunea, nu pentru că iarba nu era bună, ci pentru că „au apărut probleme”.
   Åži Costică Poiană consideră că a fost amendat pe nedrept, din moment ce oile sale pășteau pe tarlaua unor vecini. „Primarul nu a știut că eu, Poiană Costică, am pământul luat în arendă de la oameni. Am vorbit cu ei și am încheiat și o hârtie de mână, prin care ei mă lasă să pasc oile și eu le dau lapte, brânză și altele”, ne-a spus bărbatul.
   Cei doi crescători de animale au contestat amenzile.

Primarul are 150 de animale

   Primarul Vasile Grosu a dat din colț în colț când a fost întrebat care au fost motivele pentru care i-a sancționat pe cei doi crescători de animale. Mai mult decât atât, nici măcar nu avea habar de unde până unde se întinde izlazul comunal. Dând dovadă că nu știe legile țării, el susține că persoanele amendate trebuie să dovedească faptul că animalele lor pășteau legal, când de fapt ar trebui ca el să demonstreze că acestea pășteau ilegal. „Ei au contestat amenda pentru că spun că pășteau pe terenul nu știu cui. Dacă este așa, să aducă dovada a cui este terenul, unde este și cu asta basta. Ei trebuie să dovedească”, susține Grosu.
   Recunoaște că are și el 150 de animale. Îi pasă de izlaz, dar nu a putut să ne pună la dispoziție niciun do-cument, care să ateste că Primăria Suraia are unul, care începe din punctul X și se încheie în punctul Y.
   Cu mâna pe hartă, ne-a arătat pe unde au localnicii terenuri, nicidecum unde este izlazul. „Izlazul începe de la calea ferată încolo!”, ne-a spus primarul pedelist, numai că „încolo” nu mai era hartă. Susține că nu-i poate lăsa pe crescătorii de animale să „invadeze” terenurile altor persoane, chiar dacă există înțelegeri. „Să facă dovada că s-au înțeles!”, a tunat edilul cu pretenții de atotștiutor.
   După ce a renunțat să ne mai arate harta, Vasile Grosu ne-a promis că  merge cu noi pe izlaz. S-a răzgândit repede, probabil să nu ne iasă în cale alți crescători de animale, care au făcut „donații” de Paște, la Primărie.

Izlazul plin de gunoaie neamendate

   Am plecat fără primar spre izlaz. La fața locului am constatat că izlazul este de fapt zona inundabilă a Siretului și că zona este invadată de gunoaie.
   Un cioban, anunțat din timp să părăsească zona, își mâna oile spre locuri… mai primitoare. O femeie, într-o groapă plină de gunoi, căuta ceva fier vechi pentru a-și mai asigura pâinea pentru o zi. Nu era mândră de ea, dar nu avea altă variantă.
   În capătul așa-zisului izlaz, erau și caprele Valentinei Cuciuc. Animalele lui Costică Poiană erau la păscut peste calea ferată, tot în locul de unde fusese alungate de primar. „Pe acest colț nu e nici islaz, nici proprietatea cuiva. E zonă inundabilă și nu trebuia să-i dea amendă”, a spus un bărbat mai curajos.
   Ne-am întrebat de ce primarul, dacă tot e pus pe amendat, nu-i sancționează pe cei care aruncă gunoaiele la voia întâmplării. Fiindcă nu vrea? Poate fi un răspuns…

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?